ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βουλή: Την Πέμπτη ονομαστική ψηφοφορία για τη συμφωνία με την Αίγυπτο

12:45 - 26 Αυγ 2020 | Πολιτική
Βουλή: Την Πέμπτη ονομαστική ψηφοφορία για τη συμφωνία με την Αίγυπτο
Μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, θα γίνει αύριο ονομαστική ψηφοφορία για τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Αιτιολογώντας το αίτημα ονομαστικής, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχοντας αποφασίσει να μην αποκαλύψει τη μεθοδολογία η οποία οδήγησε στη συμφωνία και περιοριζόμενη στη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών ότι η συμφωνία είναι το αποτέλεσμα της βούλησης των δύο χωρών προσπαθεί να υφαρπάξει έγκριση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μιας μορφής μυστική διπλωματία.

Όπως ανακοίνωσε το προεδρείο της Βουλής, η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί αύριο Πέμπτη από τις 15:00 έως τις 20:00, με σταδιακή προσέλευση των βουλευτών στην αίθουσα της Ολομέλειας, λόγω των υγειονομικών μέτρων που τηρεί η Βουλή για τον περιορισμό του κορονοϊού (60 βουλευτές ανά ώρα).

Η Βουλή συνεδριάζει σήμερα για να κυρώσει τις συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία. Υπέρ και των δύο συμφωνιών έχουν ταχθεί η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πει «ναι» στη συμφωνία με την Ιταλία αλλά “παρών” στη συμφωνία με την Αίγυπτο. Καταψηφίζουν και τις δυο συμφωνίες το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25. Νωρίτερα ένσταση αντισυνταγματικότητας είχε καταθέσει η Ελληνική Λύση.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την συζήτηση των δύο συμφωνιών στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας είχε τονίσει την ανάγκη συγκρότησης μετώπου «εθνικής ομοψυχίας» έναντι των τουρκικών προκλήσεων.

Ειδικότερα, είχε αναφέρει: «Οι συμφωνίες αυτές συνιστούν στοιχεία ενίσχυσης του εθνικού οπλοστασίου. Όμως οφείλω να σας πω, ότι στις δυσχερείς στιγμές, που η τουρκική παραβατική ύβρις δημιουργεί για τη χώρα, το απαραίτητο στοιχείο είναι η εθνική ομοψυχία. Αυτή θα επιφέρει τη νέμεση απέναντι στην τουρκική ύβρι».

Επίσης, είχε τονίσει πως «οι συνέπειες που επιφέρει η συμφωνία στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και στην τουρκική θεώρηση εξηγούν και το μέγεθος της τουρκικής αντίδρασης».

Τελευταία τροποποίηση στις 13:11 - 26 Αυγ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.