ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πέτσας: Αποκλιμάκωση ή κυρώσεις το δίλημμα της Τουρκίας

15:43 - 26 Αυγ 2020 | Πολιτική
Πέτσας: Αποκλιμάκωση ή κυρώσεις το δίλημμα της Τουρκίας
«Το τελευταίο έτος ο Ταγίπ Ερντογάν είδε σε τρεις περιπτώσεις τα πράγματα να μην πηγαίνουν όπως ενδεχομένως θα περίμενε», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφέροντας την περίπτωση του παράνομου και άκυρου τουρκολιβυκού μνημονίου, το θέμα του Έβρου και των Καστανιών και την προσπάθεια του ίδιου με παράνομες ενέργειες να χαράξει κάποιες θαλάσσιες ζώνες.

Ειδικότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Πέτσας είπε ότι η Ελλάδα με αποφασιστικότητα, σύνεση και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο προχώρησε στις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

"Ο κ. Ερντογάν χάνει και στα τρία πεδία και ανεβάζει τους τόνους της ρητορικής του. Ελπίζουμε ότι αυτά γίνονται για εσωτερική κατανάλωση. Περιμένουμε να δείξει ότι εννοεί αυτά που λέει στους Ευρωπαίους εταίρους μας, όπως στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, που επισκέφθηκε την Ελλάδα και την Άγκυρα για να αποκλιμακώσει έγκαιρα όχι μόνο τη ρητορική του, αλλά και τις ενέργειές του", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο οποίος επισήμανε ότι η Ελλάδα έδειξε ότι είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

"Αυτό που τίθεται στη συζήτηση είναι αν η τουρκική πλευρά το εννοεί όταν λέει ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και ότι θέλει να σεβαστεί το Δίκαιο της Θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας. Αν λοιπόν, τα εννοεί, το πλαίσιο είναι ξεκάθαρο. Είναι οι διερευνητικές επαφές για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών. Αυτό και μόνο", συνέχισε.

Πρώτα η αποκλιμάκωση

Προσέθεσε δε πως οι συζητήσεις με τη γειτονική χώρα δεν είναι σε ένα πλαίσιο "ακορντεόν" αλλά συγκεκριμένο. "Και αυτό είναι των διερευνητικών επαφών. Αν δεν προχωρήσει η Τουρκία σε έμπρακτη αποκλιμάκωση, είναι κατανοητό ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει. Πρώτα προχωρά η αποκλιμάκωση, με ρητορική και πρακτική με τις ενέργειες δηλαδή τη λήξη για παράδειγμα της παράνομης τουρκικής NAVTEX και τη μη ανανέωσή της, το οποίο μπορεί να δείχνει ότι πράγματι εννοεί αυτά που λέει.

Μετά θα πρέπει να περάσει ένα χρονικό διάστημα να δούμε ότι υπάρχει συνέπεια σε αυτήν την κίνηση και μετά μπορούμε να προχωρήσουμε σε διερευνητικές επαφές. Το διάστημα αυτό δεν είναι απαραίτητο να είναι πολύ μεγάλο, αρκεί να υπάρχει συνέπεια από πλευράς της Τουρκίας στις ενέργειές της. Είναι ξεκάθαρο ότι ένα δίλημμα αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή η τουρκική ηγεσία. Ή αποκλιμάκωση ή κυρώσεις. Δεν υπάρχει κάτι άλλο", υπογράμμισε.

Οι εταίροι έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης

Ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Πέτσας είπε ότι εκεί ο κ. Μπορέλ θα υποβάλει έναν κατάλογο κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας επί του οποίου θα τοποθετηθούν τα κράτη και η Ελλάδα.

"Νομίζω ότι έχουν αντιληφθεί όλοι τη σοβαρότητα της κατάστασης, όχι μόνο η Γερμανία, ως προεδρεύουσα μάλιστα χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά όλοι οι εταίροι μας. Θυμίζω και την χθεσινή ανακοίνωση, από πλευράς των ΗΠΑ, που δείχνει ότι όλοι έχουν αντιληφθεί ότι απομακρύνεται η Τουρκία από τη Δύση. Και έχουν, μία από τις λίγες ευκαιρίες, οι γείτονές μας να δείξουν ότι αυτό δεν ισχύει", συμπλήρωσε.

Τόνισε δε ότι είναι αδιανόητο να μην έχουμε από σήμερα ψηφισμένη την κύρωση των δύο Συμφωνιών, ώστε να πάει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αύριο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων με κυρωμένες από τη Βουλή και με ΦΕΚ τις δύο αυτές πολύ σημαντικές συμφωνίες.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:01 - 26 Αυγ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.