ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δένδιας: Εξετάζεται η επέκταση χωρικών υδάτων και νοτίως της Κρήτης

08:41 - 27 Αυγ 2020 | Πολιτική
Δένδιας: Εξετάζεται η επέκταση χωρικών υδάτων και νοτίως της Κρήτης
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κλείνοντας τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση των δύο συμβάσεων καθορισμού ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, ανακοίνωσε ότι μετά το Ιόνιο, θα υπάρξει επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και σε περιοχές που οριοθετήθηκαν με τη συμφωνία της Αιγύπτου.

Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε σχετικά, πως «έχει αρχίσει η εργασία των ωκεανογράφων, ώστε να κάνουμε επέκταση χωρικών υδάτων στο πλαίσιο της ΑΟΖ που συνάψαμε με την Αίγυπτο. Για τις υπόλοιπες περιοχές που δεν έχουμε ΑΟΖ, θα προχωρήσουμε - στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό - τις διαπραγματεύσεις και από εκεί και πέρα θα προχωρήσουμε και εκεί σε ανάλογες επεκτάσεις».

Ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε και στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η ΝΔ το 2018, και ειδικότερα ο τότε τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, είχε αντιταχθεί στην επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο: Επ' αυτού εξήγησε ότι αυτή η συζήτηση γινόταν χωρίς να έχουμε οριοθετήσεις των ΑΟΖ με την Ιταλία, και πως η λογική της κυβέρνησης είναι πρώτα να υπάρχει καθορισμός ΑΟΖ και μετά επεκτάσεις χωρικών υδάτων - «και αυτή την λογική ακολουθούμε».

Απατώντας στις παρατηρήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μουζάλα, ότι προηγείται της επέκτασης των χωρικών υδάτων το κλείσιμο των κόλπων, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε πως «δεν υπάρχει επ' αυτού καμία αμφισβήτηση, και αυτό κάνουμε. Μάλιστα, συνεχίζουμε την εργασία που βρήκαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση, με τον ίδιο εξαιρετικά εξειδικευμένο επιστήμονα που είχατε και εσείς, και η όλη εργασία που έχει γίνει είναι απολύτως χρήσιμη».

Αναφορικά με την πρόταση του ΜέΡΑ25 για τον καθορισμό συνολικών ΑΟΖ όλων των χωρών της Μεσογείου, μέσα από τη σύγκληση μιας διεθνούς διάσκεψης των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, είπε ότι «κανείς δεν έχει αντίρρηση» αλλά «να μην έχουμε υπερβάλλουσες προσδοκίες στον βαθμό που ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και τις συμφωνίες που αυτή έχει υπογράψει με Αίγυπτο, Ισραήλ και τον Λίβανο», καθώς έτσι, η όλη προσπάθεια κατέληγε σε αδιέξοδο. Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι και απ' τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο προκύπτει μια βασική αρχή, ότι «τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα με την ηπειρωτική χώρα, όπως ορίζει το ανάλογο άρθρο της UNCLOS» και πρόσθεσε πως «εάν η Τουρκία προσχωρήσει στην αντίληψη της νομιμότητας ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, θα είναι μια θετική εξέλιξη».

Σήμερα η ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 2 της συμφωνίας με την Αίγυπτο

Σήμερα, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί η ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής για το άρθρο 2 της συμφωνίας για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Χθες, Τετάρτη, ψηφίστηκε η συμφωνία για τον καθορισμό των ΑΟΖ Ελλάδας-Ιταλίας. Έπειτα από σχετικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 2 της συμφωνίας καθορισμού ΑΟΖ με την Αίγυπτο, που αφορά τις οριοθετήσεις των περιοχών.

Η διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας αναμένεται να ξεκινήσει στις 15:00 και θα ολοκληρωθεί γύρω στις 20:00, καθώς οι βουλευτές θα προσέρχονται ανά ομάδες των 100 βουλευτών για να ψηφίσουν, εξαιτίας της επαναφοράς στις συνεδριάσεις της Βουλής των αυξημένων προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Η συμφωνία με την Αίγυπτο επί της αρχής και των άρθρων -εκτός από αυτό που έχει τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία- υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών», ενώ καταψήφισαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.