ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελληνοτουρκικά: Πυρετώδεις διαβουλεύσεις με στόχο την αποκλιμάκωση

09:02 - 28 Αυγ 2020 | Πολιτική
Ελληνοτουρκικά: Πυρετώδεις διαβουλεύσεις με στόχο την αποκλιμάκωση
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι διπλωματικές διεργασίες, με σκοπό την αποκλιμάκωση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο με την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Ειδικότερα, σήμερα ολοκληρώνεται στο Βερολίνο το άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, σε μία κρίσιμη συνεδρίαση που θα προετοιμάσει το έδαφος για τις αποφάσεις που θα ληφθούν στην ειδική Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Στο άτυπο αυτό Συμβούλιο θα τεθεί επί τάπητος η δέσμη κυρώσεων κατά της Τουρκίας από τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικών, Ζοζέπ Μπορέλ.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της διπλωματικής προσπάθειας εκτόνωσης της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο ξεδιπλώνονται σχετικές πρωτοβουλίες από Ουάσιγκτον και Βερολίνο.

Όπως έγινε γνωστό από την πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (CDU), Αννέτ Καρενμπάουερ, σήμερα θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το δεύτερο τηλεφώνημα του Τραμπ

Χθες άλλωστε έγινε γνωστό ότι υπήρξε και δεύτερο τηλεφώνημα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από τον Αμερικανό πρόεδρο αμέσως μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Αμερικανός πρόεδρος ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για όσα συζητήθηκαν με τον Τούρκο πρόεδρο, ενώ σημειώθηκε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επιθυμεί αποκλιμάκωση.

Επιπλέον, την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στολτενμπεργκ, γνωστοποίησε ότι την πρόθεση του να διερευνηθούν οι δυνατότητες ώστε το ΝΑΤΟ να αναπτύξει μηχανισμούς πρόληψης επεισοδίων και ατυχημάτων, «μια δέσμη μηχανισμών πρόληψης συγκρούσεων», χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Η Αθήνα απαντά με αντι-Navtex

Την ίδια ώρα η Αθήνα απάντησε εκ νέου στην τουρκική προκλητικότητα, με μια νέα Navtex που εκδόθηκε το απόγευμα της Πέμπτης. Έτσι, η Ελλάδα ακυρώνει αυτή που είχαν εκδώσει, προκλητικά, από το πρωί της Πέμπτης οι Τούρκοι και διά της οποίας παρατείνεται η παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis» έως την 1η Σεπτεμβρίου, καλώντας για ακόμη μία φορά τους ναυτιλλομένους να αγνοήσουν την τουρκική Navtex.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:22 - 28 Αυγ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.