ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπ. Εξωτερικών: Τα κυριαρχικά δικαιώματα δεν υπόκεινται σε τουρκική αρνησικυρία

16:09 - 29 Αυγ 2020 | Πολιτική
Υπ. Εξωτερικών: Τα κυριαρχικά δικαιώματα δεν υπόκεινται σε τουρκική αρνησικυρία
Την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι, στον απόηχο των αποφάσεων των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για ενδεχόμενες κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας.

Ειδικότερα, την υπόνοια ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας μπορεί να θεωρηθεί ως εχθρική ενέργεια και αιτία πολέμου, εξέφρασε μέσω Twitter ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι.

"Εάν η απόπειρα της Αθήνας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα δεν είναι αιτία πολέμου, τότε ποια είναι;" διερωτήθηκε από το λογαριασμό του στο Twitter ο Οκτάι.

«Η πρωτοφανής αντίληψη της Τουρκίας ότι δύναται να απειλεί με τη χρήση βίας γειτονικές της χώρες όταν αυτές ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους αντίκειται στον σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό αλλά και σε θεμελιώδεις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου» αναφέρει συγκεκριμένα το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Καλεί παράλληλα την Τουρκία να αντιληφθεί ότι το Διεθνές Δίκαιο και οι αξίες επί των οποίων οικοδομήθηκε η σύγχρονη διεθνής τάξη δεσμεύουν όλα τα κράτη του κόσμου. «Δεν εφαρμόζονται επιλεκτικά και αποτελεί ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να τις υπερασπιστεί αφού η παραβίασή τους σηματοδοτεί μέγιστους κινδύνους» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το ΥΠΕΞ υπενθυμίζει πως η Τουρκία δεσμεύεται από το Άρθρο 2 (4) του Χάρτη των Η.Ε., μεταξύ άλλων και προσθέτει: «Αν έχει διαφορετική αντίληψη, ας το δηλώσει ρητά». 

"Σε κάθε περίπτωση, της υπενθυμίζουμε ότι η άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας της Ελλάδας δεν υπόκειται σε καμίας μορφής τουρκική αρνησικυρία", καταλήγει η ανακοίνωση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.