ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μενδώνη για Μυκήνες: Δεν υπήρξε ζημιά στις αρχαιότητες

11:14 - 31 Αυγ 2020 | Πολιτική
Μενδώνη για Μυκήνες: Δεν υπήρξε ζημιά στις αρχαιότητες
Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, εκτιμά πως η πυρκαγιά στις Μυκήνες δεν προκάλεσε ζημιά στους αρχαιολογικούς χώρους.

Το μουσείο, ευτυχώς, σώθηκε, ωστόσο, οι φλόγες "έγλειψαν" τα αρχαιολογικά μνημεία, με την υπουργό, πάντως, να υποβιβάζει το γεγονός και να αναφέρει πως δεν υπέστησαν ζημιά τα μνημεία.

«Η πυρκαγιά προκάλεσε τις μικρότες δυνατές συνέπειες στον αρχαιολογικό χώρο καθώς λειτούργησε η πρόληψη και η άμεση αντίδραση» τόνισε στον ρ/σ ΘΕΜΑ, η κυρία Μενδώνη λίγη ώρα μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε στον αρχαιολογικό χώρο.

«Επειδή είχε γίνει αποψίλωση δεν υπήρχαν χόρτα για να λειτουργήσουν ως καύσιμη ύλη και να ενισχύσουν τη φωτιά. Αυτό είχε ως συνέπεια να κάει ένα πούσι αλλά να μην δημιουργηθούν θερμικά φορτία που θα προκαλέσουν ζημία στα δομικά στοιχεία των μνημείων» εξήγησε η υπουργός Πολιτισμού.

Όπως είπε «η φωτιά δεν άγγιξε την Πύλη των Λεόντων, δεν έφτασε την είσοδο του Ατρέα, δεν επηρέασε τον ταφικό κύκλο. Τα μνημεία τα ίδια τα σημαντικά δεν έχουν τσουρουφλιστεί, δεν έχουν πάθει τίποτα. Υπάρχουν μόνο νησίδες με το καμμένο χόρτο ύψους λιγότερο του 1 εκατοστου και έχουν μαυρίσει κάποιες πέτρες».

Σύμφωνα με την ίδια «η εφορία αρχαιοτήτων έχει ήδη ξεκινήσει εργασίες καθαρισμού».

«Δεν υπήρχε μέσα στον χώρο ύλη και χόρτα. Δεν επήλθε ζημία στις αρχαιότητες. Υπάρχει εσωτερικό σύστημα κατάσβεσης αλλά δεν χρειάστηκε να παρέμβει χάρη στην κινητοποίηση της πυροσβεστικής» κατέληξε η κυρία Μενδώνη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.