ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ελιγμός» Τσαβούσογλου και... σινιάλο για διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας

13:07 - 01 Σεπ 2020 | Πολιτική
«Ελιγμός» Τσαβούσογλου και... σινιάλο για διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας
Στον απόηχο των ευρωπαϊκών προειδοποιήσεων για κυρώσεις, η Τουρκία, μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επαναφέρει το ενδεχόμενο διαλόγου με την Ελλάδα.

Η Τουρκία είναι ανοιχτή σε διάλογο με την Ελλάδα για να διευθετήσει τα ανοικτά θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο διαμήνυσε συγκεκριμένα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Τρίτη, κόντρα στο κλίμα που η Τουρκία συντηρεί τις τελευταίες ημέρες στην ανατολική Μεσόγειο, με νέες Navtex, εμπρηστικές δηλώσεις και απειλές για το Καστελόριζο.

«Εάν η Ελλάδα είναι ανοιχτή στην επίλυση των ζητημάτων μέσω του διαλόγου τότε είναι και η Τουρκία», είπε σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε υποστήριξε βέβαια ότι η Ελλάδα προσπαθεί να προκαλέσει την Τουρκία υιοθετώντας εχθρική στάση. Επανέλαβε τις ενστάσεις της Τουρκίας για "στρατιωτικοποίηση" του Καστελόριζου, ωστόσο, εμφανίστηκε διαλλακτικός στο ενδεχόμενο διαλόγου.

Η επιστροφή Τσαβούσογλου σε αυτή τη ρητορική έρχεται μετά τις προσπάθειες από τη μεριά της ΕΕ να πέσουν οι τόνοι και να αποκλιμακωθεί η ένταση. Ο Ζοζέπ Μπορέλ είπε στον Τσαβούσογλου πως η ΕΕ δεν έχει άλλη επιλογή από το να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία, αν δεν έχει επιτευχθεί αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου που θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των κρατών - μελών.

Για το ζήτημα αυτό κ. Μπορέλ συνομίλησε τη Δευτέρα και με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ενώ ήταν το κεντρικό θέμα συζήτησης και στη συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Επίσης, η ΕΕ επανέλαβε και την Τρίτη πως έχει στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία πως πρέπει να κινηθεί προς αποκλιμάκωση.

Η Γαλλία στο μεταξύ, παίζει κι αυτή το δικό της ρόλο στη διαμάχη Ελλάδας - Τουρκίας, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να την κατηγορεί πως χρησιμοποιεί ως... δόλωμα την Ελλάδα για να "πατήσει" στην ανατολική Μεσόγειο. Ενώ δηλαδή ο Τσαβούσογλου επιχειρεί να γεφυρώσει το χάσμα, ο Τούρκος Πρόεδρος εμφανίζεται επιθετικός, απαξιώνοντας την Ελλάδα και ρίχνοντας τα βέλη του προς τη Γαλλία.

Σε αυτό το φόντο Ελλάδα και Τουρκία κάνουν επίσης και "πόλεμο εντυπώσεων" για τα εξοπλιστικά τους προγράμματα και σχεδιάζοντας αναβάθμιση των ολπικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Η Τουρκία ποντάρει πολύ σε αυτό το κομμάτι, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση πλέον σχεδιάζει τη δική της απάντηση, εξετάζοντας όλες τις δυνατές επιλογές, ώστε να "θωρακιστεί".

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 14:24 - 01 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.