ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας δεν... αντέχει άλλα τεστ κορονοϊού

18:48 - 02 Σεπ 2020 | Πολιτική
Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας δεν... αντέχει άλλα τεστ κορονοϊού
Πρόβλημα με τα τεστ κορονοϊού έχει προκύψει στην Ελλάδα, καθώς το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) λόγω αυξημένου φόρτου δεν μπορεί να ανταποκριθεί.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται, πάντως, καθησυχαστική, λέγοντας πως τα τεστ θα γίνονται κανονικά και θα ελέγχονται από άλλα εργαστήρια.

Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης παραδέχθηκε (μετά από σχετικά δημοσιεύματα) ότι το ΕΚΕΑ πράγματι εξάντλησε «την εβδομαδιαία δυνατότητα διενέργειας μοριακών ελέγχων, και θα είναι ξανά σε θέση να κάνει τεστ στις 8 Σεπτεμβρίου».

Όπως εξήγησε ο υφυπουργός Υγείας: «Λόγω της μαζικής επιστροφής από την καλοκαιρινή άδεια των εργαζομένων στις υγειονομικές μονάδες, που υποβάλλονται όλοι σε εργαστηριακό έλεγχο για SARS-CoV-2, δημιουργήθηκε αυξημένος όγκος εργαστηριακών ελέγχων που έπρεπε να διενεργηθούν και πρόσκαιρη έλλειψη αντιδραστηρίων στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), το οποίο εξάντλησε την εβδομαδιαία δυνατότητα διενέργειας μοριακών ελέγχων, που θα αποκατασταθεί στις 8/9».

Συνεπώς προκειμένου να εξασφαλίζεται η εντός 24 ωρών λήψη αποτελεσμάτων, όπως αναφέρει, αποφασίστηκε η πρόσκαιρη διακοπή αποστολής δειγμάτων στο ΕΚΕΑ και η αποστολή των δειγμάτων σε άλλα συνεργαζόμενα εργαστήρια ελέγχου. Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στο ΕΚΕΑ εξετάζονται περίπου 1.000 από τα 13.000 τεστ μοριακού ελέγχου που πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο καθημερινά στη χώρα, ενώ όπως υποστηρίζει ο κ.Κοντοζαμάνης: «το ΕΚΕΑ ολοκληρώνει τον εργαστηριακό έλεγχο όλων των δειγμάτων που του αποστέλλονται εντός 24 ωρών και δεν παρατηρείται ουδεμία καθυστέρηση στη διενέργεια των εργαστηριακών ελέγχων».

Υπενθυμίζουμε πως την Τετάρτη ανακοινώθηκαν 233 νέα κρούσματα κορονοϊού.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.