ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Κατεβαίνουν» και οι Ρώσοι στην ανατολική Μεσόγειο-Νέες τουρκικές NAVTEX

10:15 - 03 Σεπ 2020 | Πολιτική
«Κατεβαίνουν» και οι Ρώσοι στην ανατολική Μεσόγειο-Νέες τουρκικές NAVTEX
Ασκήσεις της Ρωσίας στην ανατολική Μεσόγειο ανακοίνωσε η Τουρκία, που εξέδωσε δύο νέες NAVTEX για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αναφέρει μάλιστα πως θα γίνουν ασκήσεις του Ρωσικού στόλου με πραγματικά πυρά.

Οι Navtex καλύπτουν περιοχές που συμπίπτουν με εκείνες στις οποίες διεξάγουν έρευνες τα ερευνητικά σκάφη «Ορούτς Ρέις» και «Μπαρμπαρός», τα οποία η Τουρκία ουσιαστικά "ενημερώνει" για τις ασκήσεις.

Πηγές εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή της Άγκυρας αποτελεί απάντηση στην γαλλική δραστηριότητα στην ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα στην παρουσία του αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκολ» που έχει ήδη αποπλεύσει.

Σύμφωνα με τον σταθμό της Αττάλειας, η πρώτη άσκηση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 8-22 Σεπτεμβρίου δυτικά της Κύπρου και η δεύτερη μεταξύ 17-25 Σεπτεμβρίου στα ανατολικά.

Η κίνηση αυτή έρχεται την ώρα που ΕΕ και ΗΠΑ καλούν Ελλάδα και Τουρκία να αποκλιμακώσουν την ένταση και να προχωρήσουν σε διπλωματικό διάλογο για να επιλύσουν τις διαφορές τους. Ενδεικτική η παρέμβαση του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, αλλά και οι διαρκείς εκκλήσεις της Κομισιόν.

Ωστόσο, υπάρχει και η ένταση ΕΕ -Ρωσίας, με τη Γερμανία μάλιστα να επιτίθεται ανοιχτά στην κυβέρνηση Πούτιν για την απόπειρα δολοφονίας Ναβάλνι.

Το... μίγμα είναι εκρηκτικό και η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο χρειάζεται μεγάλη προσοχή και φυσικά απαιτείται ψύχραιμη διαχείριση, ιδιαίτερα από την ελληνική πλευρά που έχει με το μέρος της το διεθνές δίκαιο και δεν επιθυμεί εντάσεις και "επεισόδια".

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 10:26 - 03 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.