ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά η Αθήνα διαψεύδει!

19:51 - 03 Σεπ 2020 | Πολιτική
Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά η Αθήνα διαψεύδει!
Διπλωματικό θρίλερ σε εξέλιξη για τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας. Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε πως οι δύο χώρες συμφώνησαν να ξεκινήσουν διάλογο, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο, η Αθήνα διέψευσε άμεσα και ζήτησε απομάκρυνση των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ο γενικός γραμματέας του Γενς Στόλτενμπεργκ, σε ανάρτησή του στο twitter, ανέφερε πως έπειτα από επαφές που με τους ηγέτες των χωρών, Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν να προσέλθουν σε διάλογο. 

{https://twitter.com/jensstoltenberg/status/1301556495688048640}

Δεν επιβεβαιώνει η Αθήνα

Ωστόσο, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα διαψεύδουν τα περί συμφωνίας για διάλογο.  Ειδικότερα, οι διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι «Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Σε κάθε περίπτωση, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του ΓΓ του ΝΑΤΟ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Συνομιλία Μέρκελ-Ερντογάν

Νωρίτερα, υπήρξε ανακοίνωση για συνομιλία της Γερμανίδας Καγκελαρίου με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έκανε παράπονα στην Άνγκελα Μέρκελ για τη συμπεριφορά της Ελλάδας και των συμμάχων της.

Υπενθυμίζουμε πως από το πρωί της Πέμπτης έχει πάντως διαρρεύσει η πρόθεση της Τουρκίας για διάλογο, με τον Ερντογάν να μιλά για "πολιτική λύση" σε στελέχη του κόμματός του, στα οποία όμως κατηγόρησε και πάλι την Ελλάδα για αδιάλλακτη στάση.

Η Ελλάδα από τη μεριά της δήλωσε μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, πως είναι έτοιμη για διάλογο και έθεσε μάλιστα συγκεκριμένο πλαίσιο, το οποίο θα μπορούσε αν δεν υπάρξει άμεση συμφωνία να οδηγήσει τελικά στη Χάγη.

Είναι ξεκάθαρο, πάντως, πως τα τελευταία 24ωρα, γίνεται μεγάλη διεθνής διπλωματική προσπάθεια για αποκλιμάκωση της έντασης, με συνεχείς εκκλήσεις διαλόγου από ΕΕ, ΗΠΑ, αλλά και Ρωσία.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρείται πως το τηλεφώνημα Ερντογάν- Μέρκελ μπορεί να φέρει ουσιαστικές εξελίξεις, σε συνδυασμό φυσικά με το ρόλο του ΝΑΤΟ, που φαίνεται πως και από τη μεριά του κάνει κάποιες προσπάθειες για να δώσει λύση στο πρόβλημα.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 20:32 - 03 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.