ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διευκρινίσεις Στόλτενμπεργκ: Υπάρχουν συνομιλίες σε στρατιωτικό επίπεδο-Όχι συμφωνία

13:20 - 04 Σεπ 2020 | Πολιτική
Διευκρινίσεις Στόλτενμπεργκ: Υπάρχουν συνομιλίες σε στρατιωτικό επίπεδο-Όχι συμφωνία
Μετά την αντίδραση της Αθήνας, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, προχώρησε σε διευκρινίσεις σχετικά με το ζήτημα του διαλόγου Ελλάδας-Τουρκίας. Παραδέχθηκε πως δεν υπάρχει συμφωνία, αλλά επέμενε πως οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο χώρες έχουν ήδη ξεκινήσει σε στρατιωτικό επίπεδο.

Σε νεότερες διευκρινιστικές δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή ο Γενς Στόλτενμπεργκ αναφέρει συγκεκριμένα ότι η Τουρκία και η Ελλάδα «συναντήθηκαν» στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για τεχνικές συνομιλίες σχετικά με έναν μηχανισμό αποσυμπίεσης.

Παραδέχθηκε πως ο μηχανισμός δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί, ωστόσο, επέμεινε πως οι συνομιλίες "έχουν ήδη ξεκινήσει" σε στρατιωτικό επίπεδο. Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ δηλαδή διευκρινίζει πως δεν υπάρχει συμφωνία για τη δημιουργία μηχανισμού αποσυμπίεσης, αλλά υπάρχουν συνομιλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι τεχνικές συνομιλίες σε επίπεδο ΝΑΤΟ συμπλήρωσε δεν αντικαθιστούν τις προσπάθειες της Γερμανίας για πολιτική λύση. 

«Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι σημαντικοί σύμμαχοι και το ΝΑΤΟ είναι σημαντική πλατφόρμα για συμβουλές σε όλα τα θέματα που αφορούν την κοινή μας ασφάλεια», σημείωσε κλείνοντας.

Πάντως, φαίνεται πως η ελληνική κυβέρνηση δικαίως αντέδρασε και επισήμανε δεν υπάρχει συμφωνία. Έθεσε δε ως όρο για οποιαδήποτε εξέλιξη την αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Τη... γραμμή της Ελλάδας επιβεβαίωσε το πρωί της Παρασκευής και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με έξι λέξεις... «Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις» τόνισε συγκεκριμένα.

Η Τουρκία από τη μεριά της επιχειρεί να εκμεταλλευθεί το "μπέρδεμα", με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να αναφέρει πως η Ελλάδα αρχικά συμφώνησε σε διάλογο και μετά έκανε πίσω.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 13:36 - 04 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.