ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δένδιας: Καμία διαπραγμάτευση όσο παραμένουν τα τουρκικά πλοία

20:47 - 04 Σεπ 2020 | Πολιτική
Δένδιας: Καμία διαπραγμάτευση όσο παραμένουν τα τουρκικά πλοία
Η Ελλάδα δε διαπραγματεύεται με την Τουρκία, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών, σε δήλωση του προς τους Έλληνες δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης που πραγματοποίησε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ειδικότερα, ο υπουργός δήλωσε πως "η συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών είναι κατ’αρχήν πάντοτε ένα ευχάριστο γεγονός από μόνο του. Είναι ένας παλιός φίλος της χώρας μας και ένα εξαιρετικά έμπειρο άτομο στα τεκταινόμενα στην περιοχή. Μου έδωσε την ευκαιρία να του εξηγήσω τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, πως η τουρκική παραβατικότητα δημιουργεί προβλήματα στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην περιοχή και επίσης κουβεντιάσαμε για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, αντίγραφο της οποίας εθιμοτυπικά του έδωσα".

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας παρέδωσε στον κ. Γκουτέρες επιστολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, συνοδευόμενη από την παράκληση του Έλληνα πρωθυπουργού να την διαβιβάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Του παρέδωσα επιστολή του Πρωθυπουργού, του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, με , και επίσης είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε κάποιες απόψεις για το μέλλον του Κυπριακού προβλήματος. Το πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα μετά τις τουρκοκυπριακές «εκλογές».

Σχετικά με την στάση της Αθήνας για το έγγραφο που προσκόμισε ο κ. Στόλτενμπεργκ σε Ελλάδα και Τουρκία, ο υπουργός σχολίασε πως ακόμα είναι νωρίς να μιλήσει για δυσαρέσκεια ή ικανοποίηση καθώς το έγγραφο δεν έχει ακόμα μελετηθεί.

"Αυτό που θέλω να επαναλάβω είναι αυτό που περιέχεται στις χθεσινές ανακοινώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, δηλαδή ότι η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται με την Τουρκία. Η Ελλάδα έχει πει ξεκάθαρα ότι διαπραγμάτευση με την Τουρκία μπορεί να υπάρξει μόλις τα τουρκικά πλοία αποχωρήσουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Όχι όμως όσο τα τουρκικά πλοία παραμένουν εκεί", τόνισε ο υπουργός.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπάρχει σκέψη για προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχετικά με τις τουρκικές απειλές, ο κ. Δένδια επεσήμανε με νόημα: "Η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι πάντα δικαίωμα οποιουδήποτε μέλους των Ηνωμένων Εθνών, και κατά συνέπεια και της χώρας μας. Το πότε όμως, κάτω από ποιες συνθήκες πρέπει να χρησιμοποιηθεί αυτή η δυνατότητα, αυτό είναι πάντα θέμα το οποίο αποφασίζεται υπό τις συνθήκες της συγκεκριμένης στιγμής".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.