ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άρειος Πάγος: Αντισυνταγματική διάταξη για διάλυση συγκέντρωσης

15:30 - 06 Σεπ 2020 | Πολιτική
Άρειος Πάγος: Αντισυνταγματική διάταξη για διάλυση συγκέντρωσης
Για αντισυνταγματικότητα της διάταξης, η οποία προβλέπει την παρουσία Εισαγγελέα σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, καθώς και τη σύμφωνη γνώμη του για τη διάλυση των συγκεντρώσεων, κάνει λόγο σε γνωμοδότησή του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δ. Παπαγεωργίου.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, η σύμφωνη γνώμη του Εισαγγελέα, η οποία κρίνεται αναγκαία από το νόμο, για την απόφαση της αστυνομικής ή λιμενικής αρχής περί διάλυσης της συνάθροισης, αποτελεί διοικητική πράξη.

Σύμφωνα, όμως, με το άρθρο 89 του Συντάγματος, η ανάθεση διοικητικών καθηκόντων σε δικαστικούς λειτουργούς απαγορεύεται. Υπό τα δεδομένα αυτά, ο κ. Παπαγεωργίου προτείνει τη μετατροπή ή «θεραπεία» της επίμαχης διάταξης, η οποία περιλαμβάνεται στον νέο νόμο για τις συγκεντρώσεις (Ν.4703/2020).

Η γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου απευθύνεται στους εισαγγελείς Εφετών της χώρας και φέρει ημερομηνία 3 Σεπτεμβρίου 2020. Εκδόθηκε κατόπιν σχετικού ερωτήματος που υπέβαλλε στον Άρειο Πάγο ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας.

Ραγκούσης: Αντισυνταγματικός και επισήμως πλέον ο νόμος για τις πορείες

«Αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό» και «επισήμως πλέον», χαρακτηρίζει ο Γιάννης Ραγκούσης το νόμο για τις πορείες, επικαλούμενος τη γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Παπαγεωργίου.

Προσθέτει ότι «από την πρώτη στιγμή τους προειδοποιήσαμε ότι αυτό που επιχειρούν να θεσπίσουν, θα καταπέσει και στην κοινωνία και στα ανώτατα δικαστήρια» και σημειώνει ότι «η πρώτη επιβεβαίωσή μας, επισημοποιήθηκε ήδη με την από 3 Σεπτεμβρίου 2020, γνωμοδότηση του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Δ. Παπαγεωργίου».

Ο κ. Ραγκούσης αναφέρει ότι σύμφωνα με τη συγκεκριμένη γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου (σ.σ. την οποία επισυνάπτει στη δήλωση του) «η απαιτούμενη από το Νόμο σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα πρωτοδικών για τη διάλυση μιας δημοκρατικής συγκέντρωσης (άρθρο 10 παρ.3), αντίκειται στο άρθρο 89 παρ.3 του Συντάγματος κι επομένως δεν μπορεί να εφαρμοστεί».

Κατόπιν αυτών ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει: «Ας συνεχίσουν λοιπόν τους θεατρινισμούς και τις προετοιμασίες εφαρμογής ενός- επισήμως πλέον-αντιδημοκρατικού και αντισυνταγματικού νόμου. Κακό του κεφαλιού τους».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.