ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν για ελληνοτουρκικά, εξοπλιστικά

08:45 - 07 Σεπ 2020 | Πολιτική
Κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν για ελληνοτουρκικά, εξοπλιστικά
Καθώς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διπλωματική «μάχη» για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει μία εξαιρετικά κρίσιμη συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος Πρόεδρος έχει... βγει μπροστά και υπερασπίζεται τις θέσεις Ελλάδας και Κύπρου έναντι της επιθετικής τακτικής που ακολουθεί η Τουρκία και προσπαθεί να πείσει συνολικά την ΕΕ να επιβάλλει σκληρές κυρώσεις έναντι του Προέδρου Ερντογάν.

Η Ελλάδα νιώθει πιο άνετα με τη Γαλλία στο πλευρό της και παράλληλα σχεδιάζει την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων για να στείλει το σήμα στην Τουρκία πως προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έχει έτσι κι αλλιώς πολλές διεθνείς επαφές το τελευταίο διάστημα, σχεδιάζει να συναντήσει τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, την προσεχή Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου, στην Κορσική στο πλαίσιο της ευρωμεσογειακής διάσκεψης.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Μακρόν θα συζητήσουν το ευρύτερο πλαίσιο της ελληνογαλλικής συνεργασίας, αλλά και μία αμυντική συμφωνία, που θα περιλαμβάνει και εξοπλιστικά, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως η Ελλάδα θα προμηθευθεί γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη Rafale.

Η Αθήνα βέβαια δηλώνει πως συζητά και με άλλες χώρες, για να μη δυσαρεστήσει τις ΗΠΑ σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, ωστόσο, η συμφωνία με τη Γαλλία έχει σχεδόν «κλειδώσει» και πιθανότατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι σε θέση να μιλήσει ανοιχτά γι’ αυτήν από τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Σεπτεμβρίου.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 07:54 - 07 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.