ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι έχει μπει ήδη στο «καλάθι» Μητσοτάκη για τη ΔΕΘ

12:11 - 07 Σεπ 2020 | Πολιτική
Τι έχει μπει ήδη στο «καλάθι» Μητσοτάκη για τη ΔΕΘ
Μέτρα 8 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2020 για τη στήριξη της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων αναμένεται να ανακοινώσει από τη Θεσσαλονίκη το προσεχές Σαββατοκύριακο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ΔΕΘ δεν θα γίνει κανονικά, λόγω κορονοϊού, ωστόσο, ο Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει ομιλία το Σάββατο το βράδυ στο Βελλίδειο, αλλά και την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καταρτίζει σε συνεργασία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συνεργάτες του ένα πακέτο μέτρων για την οικονομία που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, μαζί με τα νέα για τα ελληνοτουρκικά και τα εξοπλιστικά, που ελπίζει ότι θα έχουν προκύψει μετά τη συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη στην Κορσική με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Στο πεδίο της οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να παρουσιάσει ένα νέο "πακέτο" που θα ανέρχεται στα 10 δισ. ευρώ.

Σε αυτό περιλαμβάνονται:

- Η πληρωµή 1,5 δισ. ευρώ αναδροµικών προς τους συνταξιούχους του ∆ηµοσίου και του ιδιωτικού τοµέα. Η κυβέρνηση θα δώσει το ποσό στους συνταξιούχους σε δύο δόσεις, τέλη Οκτωβρίου και τέλη ∆εκεµβρίου.

- Οι αυξήσεις μέχρι και 280 ευρώ τον μήνα σε συνταξιούχους που λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη.

- Ο τρίτος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής, που θα ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, ενώ θα ανοίξει "παράθυρο" και για τέταρτο γύρο που θα ανεβάζει το συνολικό κόστος στα 1,7 δισ. ευρώ.

- Η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και μισθών για δηµιουργία νέων θέσεων εργασίας.

- Η ενίσχυση των εποχικά εργαζοµένων µε επίδοµα περίπου 700 ευρώ τον µήνα, µέσω της συµµετοχής τους σε ευρύ πρόγραµµα κατάρτισης.

- Η παράταση του επιδόματος των 534 ευρώ σε εργαζομένους με αναστολή.

-Οι επιδοτήσεις των δανειοληπτών μέσω του προγράμματος «Γέφυρα» μέχρι το τέλος του έτους.

- Η μείωση της προκαταβολής φόρου.

- Οι αποζημιώσεις ιδιοκτητών ακινήτων λόγω του υποχρεωτικού «κουρέματος» ενοικίων

- Η παράταση του μέτρου επιβολής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τουριστικές επιχειρήσεις.

Στο σημείο αυτό, της μείωσης δηλαδή των φόρων και των εισφορών, ακόμα δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για όλους τους κλάδους των επιχειρήσεων, ωστόσο, πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως κάποια κίνηση θα γίνει και προς αυτή την κατεύθυνση. Οι δυνατότητες είναι βέβαια περιορισμένες, ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, επιμένει πως ο προσανατολισμός της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει και πως παραμένει πιστή στην άποψη πως πρέπει να μειωθούν εισφορές και φόροι. Απλά το timing είναι δύσκολο για τέτοιου είδους αποφάσεις.

Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει, ωστόσο, να δώσει το σχετικό στίγμα, έστω και με μικρές παρεμβάσεις, ενώ ενδεχομένως μέτρα μείωσης εισφορών και φόρων θα μπουν σε ένα δεύτερο "πακέτο" που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός και θα αφορά μελλοντικές δράσεις από το 2021 κι έπειτα.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 13:34 - 07 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.