ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γεννηματά: Ζήτησε μείωση ΦΠΑ στο 6% σε τουρισμό και εστίαση

19:11 - 07 Σεπ 2020 | Πολιτική
Γεννηματά: Ζήτησε μείωση ΦΠΑ στο 6% σε τουρισμό και εστίαση
Ανεπαρκή και καθυστερημένα χαρακτήρισε τα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας η Φώφη Γεννηματά σε συζήτηση στη Βουλή για τις συνέπειες της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ήταν αυτή που ζήτησε τη διεξαγωγή της σημερινής συζήτησης, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.

Μεταξύ άλλων, η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, επισήμανε σοβαρά λάθη κατά το άνοιγμα του τουρισμού και κάλεσε το Μαξίμου να ενισχύσει πραγματικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Αναζητείται κυβερνητικό σχέδιο για την πανδημία... Δεν αξιοποιήσατε το διάστημα μετά το πρώτο κύμα... περιορίσατε τους ελέγχους αντί να τους διευρύνετε», ήταν μερικά από τα βασικά σημεία της ομιλίας της, η οποία αναφέρθηκε στη σημερινή εξάπλωση της πανδημίας: «Η επιστροφή του προβλήματος είναι γεγονός... Κινδυνεύουμε να χάσουμε ό,τι κερδίσαμε».

Στο σημείο αυτό κατηγόρησε τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για χαλάρωση. 

«Πρώτος εσείς δώσατε το μήνυμα της χαλάρωσης. Συμμετείχατε σε σειρά εκδηλώσεων χωρίς να φοράτε μάσκα και χωρίς να τηρείτε τις αποστάσεις. Κι όταν άρχισαν τα κρούσματα, κατηγορήσατε τους νέους», είπε σε υψηλούς τόνους η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. 

Συνεχίζοντας σε ανάλογο ύφος, είπε απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό πως «Ανοίξατε τον τουρισμό και τώρα επιμένετε ότι φταίνε οι πολίτες. Όλο το καλοκαίρι οι πολίτες στοιβάζονταν στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αυξήσατε το ποσοστό πληρότητας σε καράβια και αεροπλάνα, την ώρα που αυξάνονταν τα κρούσματα. Δεν κάνατε τίποτα για τις δομές, δεν λάβατε μέτρα για τα γηροκομεία...». 

Εξάλλου, δήλωσε ότι χρειάζονται πράξεις κι όχι άλλα λόγια για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να δεσμευθεί ότι όλα τα δημόσια και τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία θα είναι σε θέση να κάνουν τεστ στους πολίτες. Το κλειδί για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι τα τεστ και τα κινητά κλιμάκια για την έγκαιρη ιχνηλάτηση, δήλωσε με νόημα η κ. Γεννηματά. 

Για τον τουρισμό δήλωσε ότι «η χρονιά χάνεται», κατηγορώντας την κυβέρνηση για τα μέτρα που έλαβε, ενώ για το θέμα των σχολείων εξέφρασε μεταξύ άλλων το ερώτημα, γιατί δεν μπορεί να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών μέσα στις σχολικές τάξεις. 

Για την οικονομία, χαρακτήρισε ως ανεπαρκή και καθυστερημένα τα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας και κατέθεσε μία σειρά από προτάσεις. Μεταξύ άλλων, πρότεινε την μείωση του ΦΠΑ στον τουρισμό και την εστίαση στο 6% για να μην χαθεί όπως είπε και η επόμενη χρονιά. Πλήρες δώρο Χριστουγέννων σε εργαζόμενους με αναστολή εργασίας, και ρύθμιση οφειλών σε ΕΦΚΑ για κλάδους που πλήττονται.

Τέλος, αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές, αλλά και ποιο το πλαίσιο του διαλόγου με την Τουρκία. Επανέλαβε δε το αίτημά της για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ώστε να υπάρξει ισχυρή εθνική γραμμή και πίεση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για κυρώσεις προς τον Ερντογάν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.