ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η λίστα με τα εξοπλιστικά που συζητούν Ελλάδα-Γαλλία

21:09 - 07 Σεπ 2020 | Πολιτική
Η λίστα με τα εξοπλιστικά που συζητούν Ελλάδα-Γαλλία
Νέα επικοινωνία με τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί πραγματοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, εν μέσω προσπάθειας να οριστικοποιηθεί η λίστα σχετικά με τα εξοπλιστικά που θα συζητήσουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Εμανουέλ Μακρόν στην Κορσική, την ερχόμενη Πέμπτη.

Η επικοινωνία μεταξύ των δύο υπουργών είναι πυκνή, ενώ η τελική λίστα που θα συζητήσουν Μακρόν-Μητσοτάκης, θα περιλάμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες δύο άξονες.  

Ο πρώτος άξονας αφορά τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των mirage 2000 ώστε και τα 44 που διαθέτει η πολεμική αεροπορία να είναι σε πτητική κατάσταση.

Επιπλέον, αφορά την πιστοποίηση των γαλλικών όπλων που διαθέτει το ελληνικό οπλοστάσιο δηλαδή τους πυραύλους Scalp και Exocet, την παραλαβή άλλων 6 ελικοπτέρων ΝΗ-90 ώστε να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα για τον στρατό ξηράς καθώς βέβαια και το ενδιαφέρον της Αθήνας για την προμήθεια μιας μοίρας μαχητικών αεροσκαφών Rafale ενώ δεν έχουν τελειώσει οι συζητήσεις για τις γαλλικές φρεγάτες όμως υπάρχει απόσταση λόγω του υψηλού κόστους.

Αναμένεται νέα πρόταση από τους Γάλλους, που σύμφωνα με πηγές θα κινείται κάτω από τα 3 δισ. ευρώ. 

Ο δεύτερος άξονας περιλαμβάνει την άμεση προμήθεια τορπιλών βαρέως τύπου για τα υποβρύχια 214, την αναβάθμιση των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ 200, τον εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων Apache του στρατού ξηράς αλλά και την υποστήριξη των εκτοξευτών MLRS αλλά και αγορά φρεγατών.

Σημειώνεται πως αν δεν προχωρήσουν οι συζητήσεις με την Γαλλία, η Ελλάδα εξετάζει προτάσεις από Βρετανία, Ολλανδία, Γερμανία ακόμα και τις ΗΠΑ.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:27 - 07 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.