ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: Συνεχίζουμε και ενισχύουμε το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής

22:44 - 07 Σεπ 2020 | Πολιτική
Μητσοτάκης: Συνεχίζουμε και ενισχύουμε το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής
Στην αντεπίθεση πέρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την κριτική που δέχθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην πανδημία, επιμένοντας ότι η χώρα μας τα κατάφερε καλύτερα από άλλες χώρες και κατά τον πρώτο αλλά και τον δεύτερο κύκλο της πανδημίας. Υπερασπίστηκε επίσης το πακέτο μέτρων για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Ιδιαίτερα για την οικονομία ο Πρωθυπουργός είπε πως θα ανακοινώσει περισσότερα μέτρα στη ΔΕΘ, ωστόσο, υπενθύμισε πως ήδη η κυβέρνηση έχει διοχετεύσει ένα επαρκές "πακέτο" στην αγορά. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ότι η κυβέρνηση κάλυψε τους μισθούς των εργαζομένων σε αναστολή, αλλά και στα 600 ευρώ που έδωσε σε επιστήμονες.

Υπογράμμισε ακόμα ως ιδιαίτερα σημαντικό το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, το οποίο μάλιστα είπε πως η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να το συνεχίσει και μάλιστα να το ενισχύσει, αυξάνοντας το διαθέσιμο ποσό για τις επιχειρήσεις, δίνοντας μια μικρή γεύση απ' όσα θα ανακοινώσει στη Θεσσαλονίκη.

Στρέφοντας τα βέλη του στον Αλέξη Τσίπρα, που ήταν ιδιαίτερα επικριτικός, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως κρίνει τα πάντα όπως τον βολεύουν. Τον Μάιο ζητούσε το άνοιγμα του τουρισμού και τώρα καταγγέλλει την κυβέρνηση που το έκανε: "Και μετά λέτε εμένα πολιτικό απατεώνα", είπε προς τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο επίσης κατηγόρησε για κακή ενημέρωση σχετικά με τις προσλήψεις στην Παιδεία.

Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως η Φώφη Γεννηματά εκτός από κριτική κατέθεσε και προτάσεις, αλλά την κατηγόρησε και για ανακρίβειες: "Είπατε ότι μειώθηκαν τα τεστ, αλλά δεν μειώθηκαν, αυξήθηκαν, φτάσαμε μέχρι και 17.000 την ημέρα", είπε και σημείωσε ότι για αυτό τον λόγο εντοπίζονται περισσότερα κρούσματα.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε με δριμύτητα και στον Γιάνη Βαρουφάκη Γιάνη Βαρουφάκη για τη φράση του ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε χρεοδουλοπαροικία. "Δεν σας επιτρέπω πάνω στην υγειονομική κρίση να λέτε ότι οι επιλογές της κυβέρνησης έγιναν με γνώμονα οικονομικά συμφέροντα κι όχι την υγεία των πολιτών", είπε σε υψηλούς τόνους και χαρακτήρισε αδιανόητες τις καταγγελίες του. Χαρακτήρισε άκρως προβληματικό βουλευτής ή αρχηγός κόμματος να αναφέρεται στην Ελλάδα ως χρεοδουλοπαροικία και έκανε για τις τεράστιες ευθύνες του στο πρώτο εξάμηνο του 2015. "Αν είχε εισακουστεί θα είχαμε φύγει από το ευρώ και η Ελλάδα θα ήταν χρεοδουλοπαροικία".

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις δυσκολίες για τη χρήση μάσκας σε μικρούς μαθητές.

«Καταλαβαίνω ότι δεν μπορείς να υποχρεώσεις ένα παιδί 6, 7, 8 ετών να φορά συνέχεια τη μάσκα. Δεν πρόκειται να τιμωρήσουμε κάποιο παιδί επειδή δεν φορά τη μάσκα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετικές αναφορές του Κυριάκου Βελόπουλου, ωστόσο, σημείωσε πως γενικώς η χρήση μάσκας είναι το βασικό "όπλο" στη μάχη ενάντια στον κορονοϊό.

"Περιορίσαμε την ύφεση"

Νωρίτερα, κατά την πρωτολογία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η κυβέρνησή του λειτούργησε θετικά στη διαχείριση της πανδημίας.

 Η Ελλάδα κατέγραψε ύφεση το εξάμηνο 7,9%, ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι 9,1% τόνισε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και τη Φώφη Γεννηματά, που του ασκούν κριτική.

Σημείωσε δε πως έχει σχέδιο για τη στήριξη της οικονομίας και για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, το οποίο και θα ανακοινώσει το Σαββατοκύριακο από τη Θεσσαλονίκη.

"Κρατάμε εφεδρείες, δεν σπαταλάμε πόρους. Αντίθετα, τους ρίχνουμε πολύ προσεκτικά στην οικονομία σεβόμενοι τους κόπους των φορολογουμένων. Περισσοτερα θα εξαγγείλω στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο για τους επόμενους  μήνες", τόνισε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης.

Σε ό,τι αφορά στη διαχείριση της πανδημίας, ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται πως έχει κάνει τις σωστές επιλογές. Υπερασπίστηκε επίσης τις αποφάσεις για το άνοιγμα της οικονομίας και του τουρισμού, ενώ είπε πως και η αυστηροποίηση των μέτρων σε συγκεκριμένες τουριστικές περιοχές αποδείχθηκε πως φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Για το άνοιγμα του τουρισμού είπε ότι "σκοπός μας ήταν να σώσουμε ότι μπορούμε από την τουριστική χρονιά, και αυτό παραμένει ο στόχος μας, συνέχισε ο πρωθυπουργός. Υπολογίζεται ότι θα έχουμε 4 εκατομμύρια επισκέπτες. Κανείς δεν είχε το δικαίωμα να στερήσει αυτά τα χρήματα από τα δημόσια ταμεία".

Εκτίμησε επίσης ότι δεν αποδεικνύεται πως ο τουρισμός ευθύνεται για το δεύτερο κύμα της πανδημίας: "Θα σας παρακαλούσα να σταματήσετε να μιλάτε για προχειρότητες γιατι προσβάλλετε όλους τους ανθρώπους που πάλεψαν", είπε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους πολιτικούς του αντιπάλους.

Κλείνοντας έκανε λόγο για απόθεμα κύρους της Ελλάδας στο εξωτερικό, επισημαίνοντας ότι πλέον "η χώρα δανείζεται με τα χαμηλότερα επιτόκια στην ιστορία της".

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 23:12 - 07 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.