ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σενάριο δανεισμού δύο γαλλικών φρεγατών στην ατζέντα Παναγιωτόπουλου-Παρλί

21:55 - 08 Σεπ 2020 | Πολιτική
Σενάριο δανεισμού δύο γαλλικών φρεγατών στην ατζέντα Παναγιωτόπουλου-Παρλί
Για δανεισμό από τη Γαλλία, δύο υπερσύγχρονων φρεγατών, έκαναν λόγο δημοσιεύματα του γαλλικού τύπου την Τρίτη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το ζήτημα τέθηκε και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο υπουργός Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος με την γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, πρόκειται για δύο γαλλικές φρεγάτες Φρεμ, που ναυπηγήθηκαν το 2019 και βρίσκονται αυτή την στιγμή σε τελικό στάδιο δοκιμών, ενώ διαθέτουν και υπερσύχρονα συστήματα αεράμυνας περιοχής για την οποία ενδιάφερεται το πολεμικό ναυτικό.

Παράλληλα, τονίζεται η αξιοπιστία τους και στον αντιυποβρυχιακό πόλεμο, ενώ αναπτύσσουν μεγάλη ταχύτητα που φτάνουν τους 27 κόμβους. Μάλιστα οι πληροφορίες λένε ότι οι 2 αυτές φρεγάτες ενδεχομένως να παραχωρηθούν με την μορφή δανεισμού ως πλοίο ενδιάμεσης λύσης μέχρι η Αθήνα να καταλήξει σε συζητήσεις για τις φρεγάτες με τις οποίες θα ενισχύσει το πολεμικό ναυτικό.

Επιπλέον, στις προτεραιότητες του υπουργείου Άμυνας είναι και η αναβάθμιση και συντήρηση των μεταγωγικών αεροσκαφών C130 και C27, τα οποία έχουν νευραλγικό ρόλο στις ένοπλες δυνάμεις για την μεταφορά προσωπικού αλλά και εξοπλισμού στα νησιά.

Κατά την διάρκεια του τηλεφωνήματος των υπουργών συζητήθηκαν και τα Ραφάλ, τα 18 για τα οποία ενδιαφέρεται η Αθήνα, μένει να οριστικοποιηθεί η αναλογία νέων προς μεταχειρισμένα ενώ συζητήθηκε και το δόγμα αμυντικής συνδρομής το οποίο προβλέπει την στρατιωτική υποστήριξη της μιας χώρας στην άλλη σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής. 

Οι δύο υπουργοί μίλησαν επίσης και για το Σαρλ Ντε Γκωλ και το ενδεχόμενο διενέργειας κοινών ασκήσεων όταν αυτό θα βρίσκεται στην περιοχή μας, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.