ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κρίσιμη συνεδρίαση στο ΝΑΤΟ για τα ελληνοτουρκικά

08:00 - 09 Σεπ 2020 | Πολιτική
Κρίσιμη συνεδρίαση στο ΝΑΤΟ για τα ελληνοτουρκικά
Η Ελλάδα ζήτησε και κατάφερε να πραγματοποιηθεί πολιτική συζήτηση για την τουρκική επιθετικότητα την Τετάρτη στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, ενώ υπάρχει σενάριο για έναρξη τεχνικών συζητήσεων Αθήνας-Άγκυρας την Πέμπτη.

Οι εξελίξεις την Τρίτη ήταν ραγδαίες και τι διπλωματικό παρασκήνιο ιδιαίτερα έντονο.

"Η Ελλάδα πέτυχε να προηγηθεί οποιασδήποτε τεχνικής συζήτησης σε επίπεδο ΝΑΤΟ, η πολιτική συζήτηση στο βορειοατλαντικό συμβούλιο και σε επίπεδο των νόμιμων αντιπροσώπων" επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.

Παράλληλα διαμηνύουν ότι η ελληνική πλευρά επιμένει ότι προϋπόθεση για κάθε συζήτηση είναι η αποχώρηση του Ορούτς Ρέις και των πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν.

Το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο είναι το κύριο όργανο λήψης πολιτικών αποφάσεων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Επιτηρεί την πολιτική και στρατιωτική διαδικασία που σχετίζεται με ζητήματα ασφαλείας που επηρεάζουν ολόκληρη τη Συμμαχία. Συγκεντρώνει εκπροσώπους κάθε χώρας-μέλους για να συζητήσει θέματα πολιτικής ή λειτουργίας που απαιτούν συλλογικές αποφάσεις, παρέχοντας ένα φόρουμ για ευρείες διαβουλεύσεις μεταξύ των μελών για όλα τα θέματα που αφορούν την ειρήνη και την ασφάλειά τους.

Για την Ελλάδα αυτή είναι η κρίσιμη συνάντηση. Το αν θα ακολουθήσει έναρξη τεχνικών συνομιλιών ανάμεσα σε ελληνικά και τουρκικά κλιμάκια δεν είναι σίγουρο ακόμα, με την ελληνική πλευρά να το αφήνει για την ώρα "ανοιχτό". Αντίθετα, τουρκικά ΜΜΕ επικαλούμενα πηγές από το δικό τους υπουργείο Άμυνας θεωρούν "κλεισμένο" και αυτό το ραντεβού.

Οι συναντήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για την αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. 

Σπύρος Πολυχρονόπουλος 

Τελευταία τροποποίηση στις 23:59 - 08 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.