ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μόρια: Η Φον Ντερ Λάιεν στέλνει τον Σχοινά στην Ελλάδα

14:54 - 09 Σεπ 2020 | Πολιτική
Μόρια: Η Φον Ντερ Λάιεν στέλνει τον Σχοινά στην Ελλάδα
Η ΕΕ συντονίζει τις δράσεις της λίγες ώρες μετά την τραγική εξέλιξη της πυρκαγιάς στη Μόρια κι αφού φυσικά δέχεται πληθώρα αρνητικών σχολίων για το γεγονός ότι είχε επιτρέψει τη δημιουργία μίας "απάνθρωπης" δομής, που αργά ή γρήγορα θα είχε αυτό το τέλος.

Έστω και εκ των υστέρων, λοιπόν, η Ευρώπη αντιδρά για τις άθλιες συνθήκες στη Μόρια και δηλώνει έτοιμη να στηρίξει την Ελλάδα να συμμαζέψει την κατάσταση και να εξασφαλίσει την ασφάλεια μεταναστών και προσφύγων.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, αντέδρασε πρώτος με ένα tweet υποστήριξης στη χώρα μας.

Λίγες ώρες αργότερα, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέλαβε δράση.

Σε ανάρτησή της στα social media σημειώνει πως η ΕΕ είναι έτοιμη να παρέχει στήριξη και επισημαίνει ότι ζήτησε από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, να ταξιδέψει στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν.

Ειδικότερα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν υπογραμμίζει: "Είμαι βαθιά λυπημένη από τα γεγονότα της προηγούμενης νύχτας. Ενημερώθηκα σήμερα το πρωί και ζήτησα από τον αντιπρόεδρο, Μαργαρίτη Σχοινά να ταξιδέψει στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατό. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε, μαζί με τα κράτη-μέλη. Προτεραιότητά μας είναι ασφάλεια όσων έμειναν χωρίς στέγη".

Στο μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως δεν υπάρχουν θύματα από την πυρκαγιά, κήρυξε τη Λέσβο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κινεί τις διαδικασίες, προκειμένου να εξασφαλίσει εκ νέου στέγη για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έμεναν στον καταυλισμό.

Να υπενθυμίζουμε πως διέμεναν εκεί 13.000 άτομα, ενώ ο καταυλισμός είχε χωρητικότητα 3.000 ανθρώπων. Έμεναν επίσης και 400 παιδιά, για τα οποία η κυβέρνηση εγγυάται πως θα μεταφερθούν αύριο κιόλας στην ενδοχώρα.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.