ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μηταράκης: Η Μόρια χρειάζεται μία κλειστή, ελεγχόμενη δομή

18:36 - 09 Σεπ 2020 | Πολιτική
Μηταράκης: Η Μόρια χρειάζεται μία κλειστή, ελεγχόμενη δομή
Για την κατάσταση στη Μόρια, όπως διαμορφώνεται μετά την καταστροφική πυρκαγιά στον καταυλισμό και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση μίλησαν από τη Μυτιλήνη το απόγευμα της Τετάρτης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

"Πρώτη προτεραιότητά μας η ασφάλεια των πολιτών της Λέσβου και των αιτούντων άσυλο", τόνισαν ενώ σημείωσαν πως "τα γεγονότα ξεκίνησαν από αιτούντες άσυλο μετά την καραντίνα που επιβλήθηκε". Προκαλεί εντύπωση, πάντως, πως ο κ. Μηταράκης -ενώ η κατάσταση είναι δραματική- μίλησε για φαινόμενα παραβατικότητας τα οποία δεν θα μείνουν ατιμώρητα. 

Ο κ. Θεοδωρικάκος μίλησε πρώτος και τόνισε ότι στόχος είναι η πλήρης υγειονομική προστασία του πληθυσμού και όσων φιλοξενούνται στον καταυλισμό. Επίσης εμφανίστηκε βέβαιος ότι έχοντας κηρύξει το νησί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης «θα δοθούν όλες οι απαραίτητες λύσεις».

Από την πλευρά του ο Ν. Μηταράκης ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν ήδη τα 8 από τα 35 κρούσματα κορωνοϊού και απομονώθηκαν σε ειδική εγκατάσταση.

Έκανε επίσης εκτενή αναφορά για την έγκαιρη επέμβαση το βράδυ και την εκκένωση της δομής, ενώ τόνισε ότι η αστυνομία έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών, ενώ σήμερα ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ στο νησί.

Ο υπουργός Μετανάστευσης σημείωσε ότι δεν έχουν αναφερθεί ούτε τραυματίες, ούτε θύματα, ούτε αγνοούμενοι και γνωστοποίησε ότι το κυβερνητικό κλιμάκιο θα παραμείνει για λίγες ημέρες στο νησί για τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης.

Αναφορικά με το τι θα γίνει τώρα με τους ανθρώπους που έμειναν χωρίς στέγη και τροφή, όπως έγινε γνωστό τα 400 ασυνόδευτα παιδιά που ζούσαν στην Μόρια, θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα άμεσα με χρήματα της ΕΕ.

Από τους 3.500 αιτούντες άσυλο που απομένουν, 1.000 που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες θα διανυκτερεύσουν σε πλοίο στο λιμάνι της Μυτιλήνης, ενώ την Πέμπτη θα καταπλεύσουν και δύο αρματαγωγά. Για τους υπόλοιπους θα στηθούν σκηνές στη Μόρια και σε τρίτους χώρους που θα υποδειχθούν από τις τοπικές Αρχές.

Κλειστή δομή

Όσο για το τι πρόκειται να γίνει από εδώ και πέρα ο υπουργός φάνηκε να προωθεί τη λύση της κλειστής δομής: «Λαμβάνουμε ένα μεγάλο κύμα υποστήριξης, το οποίο πρέπει να μετουσιωθεί σε πράξη» είπε ο υπουργός και επανέλαβε ότι η Μόρια χρειάζεται μία κλειστή, ελεγχόμενη δομή που θα εξασφαλίσει ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους διαμένοντες εκεί.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.