ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συστημική, ιδεολογική και κυνικά κατευθυνόμενη, η Ισλαμοφοβία στην Ευρώπη!

11:49 - 10 Σεπ 2020 | Πολιτική
Με αποκαλυπτική, δημόσια, δήλωση του σήμερα, από το Στρασβούργο, ο Σουηδός βουλευτής και γενικός εισηγητής για την καταπολέμηση του ρατσισμού και μισαλλοδοξία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ο Momodou Malcolm Jallow, υποστηρίζει πως η αυξανόμενη Ισλαμοφοβία στην Ευρώπη είναι συστημική, ιδεολογική και κυνικά κατευθυνόμενη από πολιτικούς, για εκλογικά οφέλη.

Απαριθμώνας τα περιστατικά ισλαμοφοβικών επιθέσεων ο Σουηδός εισηγητής κατα του Ρατσισμού αναφέρει:

«Στις 28 Αυγούστου 2020 στην πόλη Μάλμο της Σουηδίας, αντίγραφα του Κορανίου κάηκαν δημόσια με πρωτοβουλία μιας ομάδας που συνδέεται με το Δανικό ακροδεξιό κόμμα Stram Kurs («Hard Line»). Την επόμενη μέρα, στο Όσλο, μέλη μιας ομάδας που ονομάζεται Stop the Islamization of Norway (SION) έσκισαν σελίδες του ισλαμικού ιερού βιβλίου.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι εξτρεμιστές σκόπευαν να προκαλέσουν αναταραχές και να σπείρουν τους σπόρους του μίσους και να δημιουργήσουν διχασμό.

Δυστυχώς, έχουν επιτύχει σε κάποιο βαθμό τους στόχους τους, καθώς ένας μικρός αριθμός ανθρώπων από τη μουσουλμανική κοινότητα εξοργίστηκε από τις ρατσιστικές και ισλαμοφοβικές πράξεις και αυτός ο θυμός εκδηλώθηκε με βία και καταστροφή δημόσιας περιουσίας.

Διευκρινίζοντας ότι θεωρεί πως κι’ αυτή η βία είναι εξίσου απαράδεκτη, ο Σουηδός βουλευτής υποστηρίζει ευθέως ότι ισλαμοφοβία δεν είναι ακούσια, τυχαία ή παράλογη, είναι συστημική, ιδεολογική και κυνικά διοργανωμένη από ορισμένες πολιτικές προσωπικότητες για εκλογικό κέρδος, υπονομεύοντας την ειρηνική συνύπαρξη.

Ενώ οι μουσουλμάνοι και εκείνοι που θεωρούνται μουσουλμάνοι είναι άμεσα θύματα, η ισλαμοφοβία βλάπτει σοβαρά την κοινωνία στο σύνολό της, υποστηρίζει.

Καλεί δε τις εθνικές αρχές των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ισλαμοφοβίας, αντιμετωπίζοντας τις βασικές αιτίες της, συμπεριλαμβανομένων των πολιτιστικών προκαταλήψεων και των αρνητικών στερεοτύπων, την προώθηση της ένταξης, την προστασία των θυμάτων και τη δίωξη της υποκίνησης μίσους ή βίας.

Νίκος Ρούσσης

Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.