ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύνοδος MED7: Πλήρης στήριξη στην Ελλάδα-Τι αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων

21:23 - 10 Σεπ 2020 | Πολιτική
Σύνοδος MED7: Πλήρης στήριξη στην Ελλάδα-Τι αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων
Μήνυμα στην Τουρκία στέλνουν οι ηγέτες, που μετείχαν στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη MED7, που ολοκληρώθηκε στην Κορσική, εκφράζοντας παράλληλα την πλήρη στήριξή τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ειδικότερα, στο κείμενο των συμπερασμάτων (Διακήρυξη της Αζαξιό) και στην παράγραφο 6 που αφορά την Ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, οι ηγέτες εκφράζουν την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο για τις επανειλημμένες παραβιάσεις κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως και για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας.

Καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο, και συγκεκριμένα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, και ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης.

Καλωσορίζουν επίσης τη μεσολαβητική προσπάθεια του Ζοζέπ Μπορέλ και της Γερμανίας με στόχο την συνέχιση του διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για το ζήτημα των Θαλασσίων ζωνών.

Οι επτά ηγέτες, λαμβάνοντας υπόψη και τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να τερματίσει τις μονομερείς και παράνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Οι ηγέτες δηλώνουν - σε συνέχεια του άτυπου Συμβουλίου των ΥΠΕΞ (Gymnich) του Αυγούστου - ότι συμφωνούν να εργαστούν για επιπλέον καταλόγους με βάση τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί έως τώρα, με σκοπό να υιοθετηθούν άμεσα.

Υποστηρίζουν δε ότι, ελλείψει προόδου στην εμπλοκή της Τουρκίας σε διάλογο, εκτός εάν τερματίσει τις μονομερείς δραστηριότητες, η ΕΕ είναι έτοιμη να καταρτίσει έναν κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων που θα συζητηθούν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020.

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη

Στη δήλωσή του κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, διαμήνυσε πως η Τουρκία πρέπει να σταματήσει αμέσως τις μονομερείς ενέργειες, να δώσει πειστικά δείγματα ότι σέβεται απαρέγκλιτα και όχι επιλεκτικά τους διεθνείς κανόνες και προσέθεσε: Σε ό,τι μας αφορά ισχύει αυτό το οποίο εδώ και πολύ και καιρό έχουμε διατυπώσει: τέλος των προκλήσεων και αρχή των συζητήσεων.

Κατέστησε σαφές πως ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ, «θα αποτρέψουμε την απόπειρα της Τουρκίας να διχάσει την Ευρώπη» και τόνισε πως η στήριξη στην Ελλάδα και στην Κύπρο δεν είναι μια έκφραση αλληλεγγύης, είναι αναγνώριση του γεγονότος ότι πλέον εδώ πέρα διακυβεύονται στρατηγικά συμφέροντα για την ίδια την Ευρώπη.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι ενημέρωσε για τα τελευταία θλιβερά γεγονότα στη Μόρια της Λέσβου, ευχαρίστησε όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για την έμπρακτη συμπαράσταση στην Ελλάδα και τόνισε πως η πρώτη μέριμνα ήταν η φροντίδα των ασυνόδευτων ανηλίκων παιδιών. Απευθύνθηκε στον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και την καγκελάριο Μέρκελ για την ευγενική τους πρόταση να φιλοξενήσουν κάποια απ' αυτά τα παιδιά, όπως είπε, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο πράξη την έννοια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Περαιτέρω επισήμανε πως προτεραιότητα μας είναι η υγεία για όλους και τόνισε πως θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να διαχειριστούμε αυτή την κρίση με αποτελεσματικότητα και ανθρωπιά.

Σημείωσε πως η Ελλάδα και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου σηκώνουν δυσβάστακτο βάρος ενός ευρωπαϊκού προβλήματος και υπογράμμισε πως σήμερα η Ευρώπη οφείλει από τα λόγια συμπαράστασης να περάσει σε πράξεις αλληλεγγύης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε νωρίτερα κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Αντικείμενο των συνομιλιών ήταν η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών και θέματα εξοπλιστικών προγραμμάτων, δύο ζητήματα για τα οποία έχουν προηγηθεί πυκνές επικοινωνίες ανάμεσα στις δύο πρωτεύουσες.

{https://twitter.com/PrimeministerGR/status/1304124461034209282}

Τελευταία τροποποίηση στις 07:05 - 11 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.