ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: Τα 12 «βήματα αυτοπεποίθησης» της ελληνικής οικονομίας

18:40 - 12 Σεπ 2020 | Πολιτική
Μητσοτάκης: Τα 12 «βήματα αυτοπεποίθησης» της ελληνικής οικονομίας
Δώδεκα πρωτοβουλίες για την ελληνική οικονομία, με στόχο να προστατευθεί η απασχόληση και η παραγωγική δραστηριότητα, ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum. Παράλληλα, ανακοίνωσε έξι εμβληματικές αποφάσεις για την ενίσχυση της Άμυνας.

Με κεντρική γραμμή την ανακούφιση της κοινωνίας από τις συνέπειες της κρίσης λόγω της πανδημίας και ταυτόχρονα τη διατήρηση της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά ξεκίνησε την ομιλία του ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum.

Σημειώνοντας ότι θα παρουσιάσει την ευρύτερη στρατηγική για το επόμενο διάστημα, τόνισε ότι προτεραιότητά του είναι να μιλήσει συγκεκριμένα «για τα σταθερά βήματα που θα κάνει η χώρα στο ασταθές περιβάλλον του φθινοπώρου και του χειμώνα που έρχονται. Γιατί τίποτα πλέον στον κόσμο δεν είναι το ίδιο με χθες».

«Το πρόγραμμα δράσης μας έχει κοινό σύνθημα: Αυτοπεποίθηση. Και δύο κεφάλαια, ισάριθμα των προκλήσεων που βρίσκονται μπροστά μας: Της αυτοπεποίθησης στην Άμυνα. Και της αυτοπεποίθησης στην Υγεία και την Οικονομία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Οικονομία

Ειδικότερα, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε 12 πρωτοβουλίες για τη στήριξη της οικονομίας, τα οποία χαρακτήρισε «12 βήματα αυτοπεποίθησης», συνολικού ύψους 6,8 δισ. ευρώ. Τέσσερα στηρίζουν την εργασία, τρία τη ρευστότητα και πέντε το εισόδημα των αδύναμων και της μεσαίας τάξης. Πιο αναλυτικά:

  1. Μειώνονται κατά τρεις μονάδες στο 36,7% (από 39,7%) οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων του ιδιωτικού για το 2021. Υπάλληλος με καθαρό μισθό 1.016 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 158 ευρώ. Η εταιρεία θα ωφεληθεί κατά 301 ευρώ.

  2. Καταργείται εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες. Το μέτρο ισχύει για ένα έτος, το 2021. Εργαζόμενος με 2.000 ευρώ κερδίζει 361 ευρώ.

  3. Θεσμοθετείται πρόγραμμα επιδότησης 100.000 θέσεων εργασίας. Το κράτος θα καλύπτει επί έξι μήνες τις εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη για κάθε νέα υπάλληλο με όρο ότι δεν θα μειωθούν θέσεις εργασίας. Επιδότηση 200 ευρώ θα έχει η εταιρεία που θα προσλάβει μακροχρόνια άνεργο.

  4. Συνεχίζεται το πρόγραμμα Συν-Εργασία έως το τέλος του 2020 για να αναπληρώνονται οι αμοιβές για όσους δουλεύουν με μειωμένο ωράριο. Επεκτείνεται και η δυνατότητα προσωρινής αναστολής συμβάσεων στον τουρισμό, την εστίαση και τον αθλητισμό. Προστίθενται οι ξεναγοί και οι καλλιτέχνες.

  5. Ανοίγει τρίτος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Θα είναι 1,5 δισ. ευρώ. Θα υπάρξει τέταρτος κύκλος με 600 εκατ. ευρώ.

  6. Θεσπίζονται υπεραποσβέσεις (200%) και για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου για τρία χρόνια.

  7. Πληρώνονται τον Οκτώβριο τα αναδρομικά στους συνταξιούχους ύψους 1,4 δισ. ευρώ, ενώ το Δεκέμβριο θα πληρωθούν 460 εκατ. σε δικαιούχους λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.

  8. Καταργείται σε μόνιμη βάση από το 2020 ο ΕΝΦΙΑ στα 26 μικρότερα νησιά της χώρας.

  9. Για τους απασχολούμενους σε κλάδους που επλήγησαν αναβάλλεται μέχρι τον Απρίλιο του 2021 η πληρωμή κάθε οφειλής (ασφαλιστικές-εφορία) που δημιουργήθηκαν στην κρίση.

  10. Επεκτείνεται για έξι μήνες ο μειωμένος ΦΠΑ σε καφέ και μεταφορές

  11. Η πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών προστατεύεται μέχρι το τέλος του 2020.

  12. Παρατείνονται για δυο μήνες τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν. Μειώνονται σε 50 (από 100) τα απαιτούμενα ένσημα.

Η συνολική ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας φτάνει τα 6.8 δισ. ευρώ.

Ελληνοτουρκικά

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η Άγκυρα προσθέτει πλέον στις προκλήσεις του Αιγαίου και τη ναρκοθέτηση της ειρήνης σε όλη τη Μεσόγειο. Απειλεί τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης και υπονομεύει την ασφάλεια σε ένα ευαίσθητο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, κάτι που καταδίκασαν στην Κορσική όλα τα κράτη του ευρωπαϊκού Νότου.

«Στις απειλές και τα συνθήματα, η Ελλάδα αντιπαρατάσσει λογική και επιχειρήματα γιατί η άλλη όψη της ισχύος μας είναι η διπλωματία. Έχουμε πολλούς συμμάχους. Είμαστε χώρα ειρηνική, έτοιμη να συνεργαστεί και με την Τουρκία. Αν αυτή δεν συμφωνεί για το θέμα που αποτελεί τη μείζονα διαφορά μας, αυτό της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, τότε το διεθνές δικαστήριο μπορεί να δώσει λύση. Μόνο ο επίλογος των προκλήσεων μπορεί να γίνει ο πρόλογος των συζητήσεων», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Άμυνα

Εν συνεχεία ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε έξι νέα μέτρα που αφορούν τα εξοπλιστικά, αλλά και την άμυνα της χώρας γενικότερα.

Πιο συγκεκριμένα σημείωσε:

«Ο τομέας της άμυνας τα τελευταία χρόνια γνώρισε αποεπένδυση. Ήρθε η ώρα της ισορροπίας ανάμεσα στις ανάγκες μας και τις δυνατότητες, η ώρα να ενισχύσουμε τις ένοπλες δυνάμεις, τόνισε ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας αποφάσεις που όπως είπε, πολλαπλασιάζουν την ισχύ των ελληνικών όπλων.  

1ον, η πολεμική αεροπορία αποκτά αμέσως μια μοίρα 18 αεροσκαφών Rafale με αντικατάσταση των παλαιότερων Mirage. Πρόκειται για αεροσκάφη υπεροχής, τέταρτης γενιάς.

Μία κίνηση, που ενισχύει την αποτρεπτική μας ισχύ. Και η οποία, σε συνδυασμό με τα εκσυγχρονισμένα F-16 και τα υπόλοιπα ελληνικά φτερά, δεν θα μπορεί να αγνοηθεί από κανέναν.

2ον, το πολεμικό ναυτικό ξεκινά διαδικασία για την ένταξη στο στόλο του τεσσάρων νέων φρεγατών.

Παράλληλα, εκσυγχρονίζουμε και αναβαθμίζουμε τέσσερις φρεγάτες ΜΕΚΟ που είναι ήδη διαθέσιμες. Τα νέα σκάφη θα πλαισιωθούν από τέσσερα ναυτικά ελικόπτερα ROMEO, από τα πιο αξιόμαχα στον κόσμο

3ον, εμπλουτίζεται συνολικά το οπλοστάσιο των τριών κλάδων, εξασφαλίζονται νέα αντιαρματικά όπλα για το στρατό, νέες τορπίλες βαρέος τύπου για το πολεμικό ναυτικό και νέοι κατευθυνόμενοι πύραυλοι για την αεροπορία.

4ον, το δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων ανανεώνεται με την πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών σε ορίζοντα πενταετίας.

Ταυτόχρονα, επαναξιολογείται το πλαίσιο της θητείας και της εκπαίδευσης, ώστε οι νέοι μας να αποκτούν δωρεάν πιστοποιημένες δεξιότητες, επαγγελματικά εφόδια για την επαγγελματική τους ζωή.

5ον, ενεργοποιούμε την αμυντική μας βιομηχανία. Στα ναυπηγεία Ελευσίνας αμερικανικά κεφάλαια επενδύουν στον εκσυγχρονισμό τους. Στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά έρχεται σύντομα στρατηγικός επενδυτής. Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός, ολοκληρώνεται η ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ και αναδιοργανώνεται η ΕΑΒ.

6ον, οι ένοπλες δυνάμεις ενισχύουν την ψηφιακή τους λειτουργία αλλά και τη θωράκισή τους από κυβερνοεπιθέσεις υβριδικού τύπου».

Μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις 

«Η κρίση δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για να σταματήσουν οι μεγάλες αλλαγές. Πρέπει να διαβάζει κανείς το μέλλον» δήλωσε ο Πρωθυπουργός και ανακοίνωσε 12 μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις στο πλαίσιο και των προτάσεων της επιτροπής Πισσαρίδη. Ειδικότερα:

  • Εκσυγχρονίζεται η Αγορά Εργασίας, με βάση εισηγήσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας. Καταργούνται παρωχημένες ρυθμίσεις του περασμένου αιώνα και καθιερώνονται νέα δικαιώματα, που διασφαλίζουν το μέλλον της εργασίας. Ενώ το νέο πλαίσιο ενθαρρύνει τις νέες θέσεις απασχόλησης.

  • Αναμορφώνεται η Επικουρική Ασφάλιση με την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Ενός ατομικού «κουμπαρά» για κάθε νέο εργαζόμενο, που θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη όλων, κυρίως των νέων, στο ασφαλιστικό σύστημα.

  • Καθιερώνονται νέοι κανόνες στη διευθέτηση των χρεών προς Δημόσιο και τράπεζες. Επιχειρηματίες, επαγγελματίες και κάτοχοι στεγαστικών δανείων αποκτούν τώρα μία αληθινή Δεύτερη Ευκαιρία. Με δικαιότερο χαρακτήρα και αναπτυξιακή στόχευση.

  • Επιταχύνεται η απονομή της Δικαιοσύνης. Ψηφιοποιούνται διαδικασίες. Έρχεται ο θεσμός της πιλοτικής δίκης και των επίκουρων βοηθών-δικαστών. Και αποκτά νέο λειτουργικό πλαίσιο η Εθνική Σχολή Δικαστών.

  • Η Ελλάδα αποκτά νέο Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και του έργου τους αμέσως. Και των διδασκόντων από το 2021. Ενώ νέος νόμος-πλαίσιο θα ενδυναμώσει κι άλλο το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων.

  • Ένα πολύ σημαντικό, νέο Χωροταξικό Σχέδιο οργανώνει τον δημόσιο χώρο με σεβασμό στο περιβάλλον. Προσδιορίζονται οι χρήσεις γης. Περιορίζεται η εκτός σχεδίου και η άναρχη δόμηση. Κι απλοποιείται η αδειοδότηση επενδύσεων, ιδίως Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

  • Ένα νέο πλαίσιο Δημοσίων Συμβάσεων έρχεται να αλλάξει τον 4412. Αφαιρώντας γραφειοκρατία και προσθέτοντας διαφάνεια. Κάτι που θα δώσει νέα ώθηση στα μεγάλα έργα υποδομών, αλλά και σε μικρότερα έργα σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμων ώστε να εκκινούν και να αποπερατώνονται με ταχύτητα, ποιότητα και ασφάλεια.

  • Το ΕΣΥ ενισχύεται. Θα κάνουμε μια μεγάλη τομή στην πρωτοβάθμια φροντίδα, με μονάδες χρόνιων παθήσεων και ημερήσιας νοσηλείας για μικρά χειρουργεία και θεραπείες. Αλλά και σε προσωπικό, με 4.000 νοσηλευτές κυρίως απ’ όσους υπηρέτησαν ως επικουρικοί στην πανδημία.

  • Αλλάζει δραματικά και το Δημόσιο: To ΑΣΕΠ αναδιαρθρώνεται και επιταχύνονται οι νέοι διορισμοί. Στην πύλη gov.gr θα προστεθούν άμεσα 400 ψηφιακές υπηρεσίες, ώστε να φτάσουν τις 1.000. Προσβάσιμες σε λίγο και από το κινητό μας τηλέφωνο.

  • Στην Αυτοδιοίκηση θα κατατεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση που διακρίνει οριστικά τις αρμοδιότητές της από το κεντρικό κράτος.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:04 - 13 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.