ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεν ανανεώθηκε η τουρκική Navtex-Στην Αττάλεια το Oruc Reis

10:18 - 13 Σεπ 2020 | Πολιτική
Δεν ανανεώθηκε η τουρκική Navtex-Στην Αττάλεια το Oruc Reis
Στο λιμάνι της Αττάλειας βρίσκεται πλέον το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, καθώς και τα υποστηρικτικά σκάφη Αταμάν και Γενγκίζ, τα οποία εξήλθαν της παράνομα δεσμευμένης περιοχής της κυπριακής ΑΟΖ στα δυτικά της Κύπρου, γύρω στις 11 το βράδυ του Σαββάτου. Αυτό σημαίνει πως δεν ανανεώθηκε η τουρκική Navtex, που είχε εκδοθεί στις 31 Αυγούστου και αφορούσε το διάστημα 2 έως 12 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η απόφαση για την επιστροφή του Oruc Reis στην Τουρκία και τη μη ανανέωση της Navtex, ελήφθη λόγω των συνομιλιών των δυο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα η φιλοκυβερνητική Γενί Σαφάκ, το πλοίο συγκέντρωσε σεισμικά δεδομένα σε μια περιοχή περίπου 3.500 χιλιομέτρων εντός του πεδίου των ερευνητικών δραστηριοτήτων που ξεκίνησαν στις 10 Αυγούστου.

Σημειώνεται ότι το Oruc Reis ακολουθούσε βορειοανατολική πορεία τις τελευταίες ώρες του Σαββάτου, έχοντας ανεβάσει ταχύτητα, καθώς εκινήτο με 9-10 κόμβους και ακολουθώντας κατεύθυνση προς τα τουρκικά παράλια.

gjhndf

uikjggjfyy

Όταν ένα ερευνητικό σκάφος πλέει με χαμηλές ταχύτητες, για παράδειγμα 3 -5 κόμβους, σημαίνει ότι επιχειρεί να διεξάγει έρευνες. Ταχύτητες μεγαλύτερες από αυτές και μάλιστα της τάξης των 10 κόμβων σημαίνει ότι έχει μαζέψει τα καλώδια.

Στο Καστελόριζο σήμερα η ΠτΔ

Η Αθήνα εξακολουθεί να παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις τουρκικές κινήσεις ενώ φτάνει στον Δήμο Μεγίστη η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου για διήμερη επίσκεψη.

Πιο συγκεκριμένα, η κα. Σακελλαροπούλου θα βρεθεί το πρωί της σήμερα στο Καστελόριζο, όπου θα φτάσει με Σινούκ από τη Ρόδο. Θα παραστεί στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 77ης επετείου από την απελευθέρωση του νησιού.

Επίσης, θα επισκεφθεί το νησί της Ρω, όπου θα καταθέσει στεφάνι στον τάφο της κυράς της Ρω, και τη Δευτέρα θα παρευρεθεί στον αγιασμό στο σχολείο του Καστελόριζου.

Απαντώντας τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με το αν η ελληνική κυβέρνηση ανησυχεί για τυχόν επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας, με αφορμή την επίσκεψη Σακελλαροπούλου στο Καστελλόριζο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας επισήμανε ότι «δεν διανοούμαστε ότι θα υπάρχει οποιαδήποτε πρόκληση σε αυτό το επίπεδο. Θα είναι μια άλλου επιπέδου κλιμάκωση, αν συμβεί κάτι τέτοιο από την Τουρκία, και δεν ανησυχούμε γι' αυτό».

Η αντίδραση του Στέλιου Πέτσα

Θετικό βήμα χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τη μη ανανέωση της παράνομης τουρκικής Navtex και την επιστροφή του Oruc Reis προς την Τουρκία, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Εξήγησε ότι το βασικό ζητούμενο όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν να υπάρξει μια κίνηση έμπρακτης αποκλιμάκωσης από την πλευρά της Άγκυρας και πως τώρα η Αθήνα περιμένει συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση και τις επόμενες ημέρες.

«Είμαστε έτοιμοι να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που το έκοψε η Τουρκία τον Μάρτιο του 2016 και αυτό, επαναλαμβάνω, έχει σαν αντικείμενο τη λύση της μιας και μόνης διαφοράς μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Γεωργιάδης: Καταλαβαίνουν ότι η πολιτική των προκλήσεων δεν οδηγεί πουθενά

Την ελπίδα ότι θα επικρατήσουν ψυχραιμότερες σκέψεις στην Τουρκία, εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, μετά και την επιστροφή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Ορούτς Ρέις προς την Τουρκία.

«Αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι αυτή η πολιτική των προκλήσεων δεν τους οδηγεί πουθενά», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι η Άγκυρα αρχίζει να μπαίνει σε δεύτερες σκέψεις και μαζεύει σιγά – σιγά τις προκλήσεις της, «διότι να τα βάλει ο Ερντογάν με όλο τον πολιτισμένο κόσμο, το θεωρώ αδιανόητο».

Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε πρωτοφανή την πολιτική και διπλωματική υποστήριξη που έχει λάβει η Ελλάδα αλλά και τη στρατιωτική «με την έννοια των συμφωνιών που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός».

Τελευταία τροποποίηση στις 10:41 - 13 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.