ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης από Θεσσαλονίκη: «Κρατάμε πυρομαχικά» για την εξέλιξη της κρίσης

13:03 - 13 Σεπ 2020 | Πολιτική
Μητσοτάκης από Θεσσαλονίκη: «Κρατάμε πυρομαχικά» για την εξέλιξη της κρίσης
«Κρατάμε πυρομαχικά και προσαρμοζόμαστε στις εξελίξεις. Ερχόμαστε να στηρίξουμε την κοινωνία και ειδικά τους πιο ευάλωτους. Και τώρα έχουμε πολεμοφόδια, η χώρα έχει πολλά ταμειακά διαθέσιμα και εφόσον κρίνουμε ότι πρέπει να δαπανήσουμε και άλλο δημόσιο χρήμα θα το κάνουμε», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου που ξεκίνησε στις 13:00 το μεσημέρι της Κυριακής, στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Σάββατο, ο κ. Μητσοτάκης πραγματοποίησε ομιλία στις 19:00 το απόγευμα, ανακοινώνοντας τη νέα δέσμη μέτρων για την τόνωση της οικονομίας και για την ενίσχυση της άμυνας.

Οικονομία

Ερωτηθείς για την οικονομία κι αν με το πακέτο δράσεων που ανακοίνωσε το Σάββατο μπορεί η χώρα να αντιμετωπιστεί η ύφεση ο κ. Μητσοτάκης απάντησε:

«Πρόκειται για μια παγκόσμια κρίση, τονίζοντας πως είναι η μεγαλύτερη κρίση από το 1929. Η Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες τα πηγαίνει λιγότερο άσχημα σε ό,τι αφορά τις αρχικές προβλέψεις. "Ουδέποτε επιχείρησα να ωραιοποιήσω καταστάσεις” είπε ο πρωθυπουργός. Στο 6μηνο είμαστε κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, λόγω των μέτρων στήριξης που λάβαμε για την οικονομία. Έχουμε πυρομαχικά και αν χρειαστεί να δαπανήσουμε και άλλο χρήμα, θα το κάνουμε αλλά χωρίς να υπονομεύσουμε το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης. Είναι παγκόσμια ύφεση δεν είναι ύφεση Μητσοτάκη».

«Κρατάμε πυρομαχικά» για την εξέλιξη της κρίσης

«Κρατάμε πυρομαχικά και προσαρμοζόμαστε στις εξελίξεις όπως αυτές διαμορφώνονται. Το πακέτο μέτρων που εξήγγειλα χθες σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί. Ερχόμαστε να στηρίξουμε την κοινωνία και ειδικά τους πιο ευάλωτους. Και τώρα έχουμε πολεμοφόδια, η χώρα έχει πολλά ταμειακά διαθέσιμα και εφόσον κρίνουμε ότι πρέπει να δαπανήσουμε και άλλο δημόσιο χρήμα θα το κάνουμε».

Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, από τη Θεσσαλονίκη, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου από την εφημερίδα «Μακεδονία» για την οικονομία και για το αν με το πακέτο δράσεων που ανακοίνωσε μπορεί να αντιμετωπιστεί η κρίση, για την οποία του ρίχνει ευθύνες η αντιπολίτευση.

Η Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες τα πηγαίνει λιγότερο άσχημα σε ότι αφορά τις αρχικές προβλέψεις. «Ουδέποτε επιχείρησα να ωραιοποιήσω καταστάσεις» είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι στο «6μηνο είμαστε  κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, λόγω των μέτρων στήριξης που λάβαμε για την οικονομία. Έχουμε πυρομαχικά και αν χρειαστεί να δαπανήσουμε και άλλο χρήμα, θα το κάνουμε αλλά χωρίς να υπονομεύσουμε το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης», είπε ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση για την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και γιατί εξαιρούνται οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα και οι συνταξιούχοι και αν πρόκειται για μέσο μόνιμο ή προσωρινό ο πρωθυπουργός απάντησε πως είχε μιλήσει και στις προγραμματικές δηλώσεις για την οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε βάθος τετραετίας.

«Σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες κάνουμε το πρώτο βήμα για την κατάργηση της εισφοράς για το 2021 για να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας. Παραμένει η πρόθεση της κυβέρνησης για μόνιμη κατάργηση της εισφοράς για όλους», είπε ο πρωθυπουργός.

Στα 4 δισεκ. τα έσοδα του τουρισμού φέτος - Σε καλύτερη μοίρα από το διεθνή ανταγωνισμό

«Είμαστε σε καλύτερη μοίρα από τους ανταγωνιστές μας στον τουρισμό. Δείξαμε υψηλή στάθμη επαγγελματισμού. Κεντρικό μας ζήτημα από το άνοιγμα του τουρισμού ήταν να αντλήσουμε υπεραξία. Πολλοί από τους επισκέπτες μας αισθάνθηκαν ασφάλεια καθώς είδαν από όλους το υψηλό δείκτη επαγγελματισμού με μάσκες παντού, αντισηπτικά μέτρα ασφάλειας. Ο ιδιωτικός τομέας ανταποκρίθηκε πλήρως», τόνισε αναφερόμενος στον τουρισμό ο Πρωθυπουργός.

Παράλληλα απέρριψε την κριτική ότι δε θα έπρεπε να γίνει άνοιγμα της τουριστικής αγοράς φέτος. «Όποιος είπε ότι μπορούσαμε να με το μη άνοιγμα του τουρισμού να πετάξουμε σχεδόν 4 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως εκτιμάται, ότι θα είναι τα έσοδα, από την έστω κουτσουρεμένη φετινή περίοδο, να βγει να το πει. Έπρεπε να στηρίξουμε τα εισοδήματα αλλά και τις θέσεις δουλειάς. Αυτό είχαμε κατά νου όταν κάναμε παρεμβάσεις με τις αναστολές, με την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, τη μείωση των ενσήμων για το επίδομα ανεργίας» τόνισε. Παραδέχτηκε όμως ότι με τις επικοινωνιακές κινήσεις της κυβέρνησης δημιουργήθηκε ένα κλίμα χαλάρωσης.

«Πέσαμε λίγο θύματα τη επιτυχίας μας όπως και άλλοι βέβαια σε άλλες χώρες. Ας κάνουμε την αυτοκριτική μας όλοι. Πάντως τα κατά τόπους περιοριστικά μέτρα δουλεύουν όπως φαίνεται. Δεν μπορούμε να πάμε σε νέο lockdown», πρόσθεσε.

Θα ηχήσουν τα τύμπανα του πολέμου για τα εργασιακά

Εκτεταμένο διάλογο για τις αλλαγές στα εργασιακά υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Απέκλεισε την αναθεώρηση του 8ώρου, αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης του συνδικαλιστικού νόμου.

Όπως είπε θα δοθεί χρόνος για διάλογο ωστόσο παραδέχτηκε ότι θα ηχήσουν τα τύμπανα του πολέμου προβλέποντας ισχυρές αντιδράσεις.

ΕΑΒ - Σκαραμαγκάς τα κλειδιά της αμυντικής βιομηχανίας

Εμβληματική χαρακτήρισε την αναβάθμιση της ΕΑΒ ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στην προσπάθεια για ανεύρεση στρατηγικού επενδυτή. «Δεν της λείπουν οι πελάτες» είπε τονίζοντας ότι η ΕΑΒ έχει και το έργο της αναβάθμισης των F-16. Παράλληλα υπενθύμισε ότι η εν λόγω εταιρία είχε παραμεληθεί και ήδη τρέχει ένα σχέδιο εξυγίανσης.

Παραπέμποντας παράλληλα σε ένα σχέδιο ολιστικό στην άμυνα έκανε λόγο για την σημασία της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Μάλιστα παρέπεμψε στην εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας όπου ναυπηγούνται οι πυραυλάκατοι του Π.Ν., αλλά και τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά όπου όπως ανέφερε χτες στην ομιλία του είναι σε προχωρημένη φάση η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή.

«Είμαι έτοιμος να εμβολιαστώ πρώτος εγώ και η οικογένειά μου»

«Για εμβόλια», σε πληθυντικό αριθμό μίλησε ο Πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας ότι η Ελλάδα είναι σε όλα τα συμβόλαια προαγοράς. Το εμβόλιο θα διατεθεί δωρεάν ανέφερε για άλλη μια φορά ο κ. Μητσοτάκης, διαπιστώνοντας ότι το «πρόβλημά μας θα είναι να πείσουμε τους Έλληνες να εμβολιαστούν».

«Είμαι έτοιμος να εμβολιαστώ πρώτος εγώ και η οικογένειά μου» είπε χαρακτηριστικά.

«Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι το εμβόλιο θα είναι ασφαλές, απολύτως ασφαλές, όσο το εμβόλιο της γρίπης» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ζητώντας ενημέρωση της κοινής γνώμης για την ανάγκη να εμβολιαστούμε όλοι, δηλώνοντας ότι θα κάνει πρώτος μαζί με την οικογένειά του το εμβόλιο.

«Το εμβόλιο είναι πάνω από όλα ασφαλές και απαραίτητο» τόνισε ο ίδιος και επισήμανε ότι είναι πρόβλημα οι αρνητές του εμβολίου -μια κατάσταση που όπως είπε δεν είναι καινούργια.

Το 2021 στον «αέρα» η νέα εικόνα της Ελλάδας

Αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία είναι οι δυο πυλώνες όπου θα πατά η νέα εικόνα της χώρας σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι την επόμενη χρονιά θα βγει στον «αέρα» αυτό που ετοιμάζει το επιτελείο του συστηματικά και έχει να κάνει με την παρουσίαση ενός νέου τρόπου παρουσίασης συνολικά της χώρας διεθνώς.

Είναι κάτι παραπάνω από brand είπε τονίζοντας ότι θα αφορά και τον τουρισμό.

Ελληνοτουρκικά

Απαντώντας σε ερώτηση για την αποχώρηση του Oruc Reis, είπε ότι είναι ένα θετικό πρώτο βήμα, αλλά πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλα. Πρόσθεσε ότι εφόσον υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας, τότε η Ελλάδα είναι έτοιμη για νέο γύρο διερευνητικών επαφών.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο, να καθίσει στο τραπέζι για τη μία διαφορά με την Τουρκία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Από τη στιγμή που θα έχουμε ενδείξεις έμπρακτης αποκλιμάκωσης πρώτος εγώ είμαι έτοιμος να καθίσω στο τραπέζι του διαλόγου», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σιγή για την επήρεια της ΑΟΖ του Καστελόριζου - γραπτή συμφωνία

Την επισήμανση ότι η Ελλάδα θέλει να στέλνει ένα μήνυμα σαφούς και ξεκάθαρης προσήλωσης σε αρχές και σταθερότητας σε συμμάχους, έκανε ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το αν όλοι οι εταίροι θεωρούν τη χώρα «δεδομένη σύμμαχο».

Παράλληλα δε θέλησε να απαντήσει το κατά πόσο το Καστελόριζο θα έχει 100% επήρεια στον καθορισμό ΑΟΖ, τονίζοντας ότι δε θέλει να αποκαλύψει λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων. Παράλληλα, υπεραμύνθηκε του δικαιώματος για ενημέρωση της αντιπολίτευσης σε χρόνο και εύρος, που η κυβέρνηση επιθυμεί.

Επίσης ο Πρωθυπουργός αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την αναφορά του σε έγγραφη συμφωνία με την Τουρκία στο Βερολίνο.

Αφού επανέλαβε ότι η αντιπολίτευση ήταν ενήμερη για το γεγονός αυτό, παρά τις διαψεύσεις από όλα τα κόμματα, ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε κουβέντα για το περιεχόμενο και αρκέστηκε στο να δηλώσει ότι «αυτό που συμφωνήθηκε παραβιάστηκε, όχι από εμάς φυσικά».

Επεσήμανε, επίσης, πως αυτό που περιέγραψε στα αγγλικά ως «written understanding», δεν ήταν τίποτα άλλο από τη γραπτή αποτύπωση, τα πρακτικά μιας κατ' αρχήν συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Βερολίνο μεταξύ της διπλωματικής του συμβούλου, του συμβούλου του Τούρκου προέδρου και του συμβούλου της κ. Μέρκελ. Σε καμία περίπτωση δεν επρόκειτο για κάτι περισσότερο. 

Αμυντική συνεργασία με Γαλλία

«Τα αεροσκάφη Rafale θα αντικαταστήσουν τα μιράζ. Θα είναι 6 καινούργια και 12 ελαφρώς μεταχειρισμένα. θα αγοραστούν τέσσερις νέες και θα αναβαθμιστούν οι τέσσερις ΜΕΚΟ. Ο χρόνος υλοποίησης είναι πέντε έως επτά έτη. Δεν μπορεί να κοστολογηθεί γιατί θα υπάρξουν ανταγωνιστικές προσφορές. Το υπ. Άμυνας θα κάνει την εισήγηση. Έχουν γίνει συζητήσεις με το υπ. Οικονομικών. Σε ορίζοντα δεκαετίας έχουμε δυνατότητα να υποστηρίξουμε το πρόγραμμα», δήλωσε για το εμβληματικό πρόγραμμα για την Άμυνα της χώρας.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η αμυντική συνεργασία και η πιθανή στρατηγική σχέση με τη Γαλλία είναι πολύ κοντά και θα επιβεβαιώνει την στενή σχέση που έχει η χώρα με την Ελλάδα.

«Είμαστε σε προχωρημένο στάδιο, θα επιβεβαιώνει τους στενούς δεσμούς μεταξύ των δυο χωρών. Τέτοια ρύθμιση υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προβλέπει ότι τα κράτη μέλη έχουν την υποχρέωση για βοήθεια και συνδρομή απέναντι σε ένα κράτος που απειλείται στρατιωτικά», δήλωσε.

Κορονοϊός

Σε ό,τι αφορά τα τεστ κορονοϊού, θύμισε ότι εδώ και δυο ημέρες έχει έρθει η πρώτη παρτίδα «γρήγορων τεστ» που δίνει με υψηλή αξιοπιστία αποτέλεσμα σε 15 λεπτά.

«Η Ελλάδα είναι πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο για τα τεστ. Εδώ και δύο μέρες έχουμε προσθέσει στη φαρέτρα των όπλων μας τα rapid test. Υπάρχει μέριμνα για 1 εκατ. τεστ», δήλωσε προσθέτοντας ότι «έχω ευθύνη ως πρωθυπουργός της χώρας να αντικρούσω τις θεωρίες συνωμοσίας».

Λιγνιτικές μονάδες

Αναφερθείς στις λιγνιτικές μονάδες ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν υπάρχουν τεράστιες αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία, υπάρχουν μεμονωμένες αντιδράσεις, όπως υπάρχει σε κάθε αλλαγή. Η απόφαση για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων είναι ειλημμένη. Είναι οικονομικά και περιβαλλοντικά ορθή».

«Θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που θα χαθούν. Υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την περιοχή. Σε επίπεδο ευρωπαϊκής αξιοπιστίας και συμμετοχής της χώρας στο εγχείρημα της κλιματικής αλλαγής, η απολιγνιτοποίηση μας δίνει πολλούς πόντους» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σχολεία

Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη.

«Όλα θα είναι έτοιμα αύριο. Μεμονωμένες αστοχίες μπορεί να υπάρξουν. Η ΚΕΔΕ έβαλε πλάτη για το θέμα της προμήθειας μασκών. Άκουσα ειρωνικά σχόλια για τα παγούρια, αλλά είναι ένα μήνυμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Είναι πολύ σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους. Η τηλεκπαίδευση είναι επικουρικά χρήσιμη αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει την εκπαιδευτική διαδικασία».

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός έκανε έκκληση για την χρήση της μάσκας, που είναι το πλέον αποτελεσματικό μέτρο.

«Ξέρω ότι δεν είναι ευχάριστο αλλά πρέπει όλοι να συμμορφωθούν. Τα παιδιά κινδυνεύουν πολύ λιγότερο να νοσήσουν σοβαρά, αλλά έχουν τη δυνατότητα να τον μεταφέρουν στο σπίτι. Γι’ αυτό επιβλήθηκε η χρήση μάσκας σε όλες τις ηλικίες».

Όσον αφορά το μέγεθος των τάξεων, είπε ότι ήταν πρακτικά αδύνατο να γίνουν όσες τάξεις χρειάζονταν για να μοιραστούν τα παιδιά.

Προσφυγικό-Μεταναστευτικό

Απαντώντας σε ερώτημα ως προς το γιατί η Μόρια έφτασε να έχει έως και 20.000 πρόσφυγες ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «η Μόρια είναι δημιούργημα της προηγούμενης Κυβέρνησης. Εμείς εφαρμόζουμε εντελώς διαφορετική πολιτική: Φύλαξη συνόρων, γρήγορη απονομή της διαδικασίας ασύλου και ενεργοποίηση της ΕΕ με το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα μόνη της».

Όσον αφορά το σκηνικό πολέμου που επικρατεί στη Μόρια τις τελευταίες ημέρες, με τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν το ΚΥΤ, τόνισε: «Αυτό που έγινε στη Μόρια έγινε από κάποιους «υπερδραστήριους» πρόσφυγες και μετανάστες που θέλησαν να εκβιάσουν την κυβέρνηση. Είναι όμως μια ευκαιρία να ευαισθητοποιηθεί η Ευρώπη για το θέμα αλλά και για να δημιουργηθεί μια μόνιμη δομή που δεν θα κουβαλά την αρνητική παρακαταθήκη της Μόριας. Το κράτος ήταν παρόν από την πρώτη στιγμή και ήδη δημιουργήσαμε ένα προσωρινό καταυλισμό που είναι υποδειγματικός».

Αύξηση θητείας στο πεζικό και στράτευση στα 18 στο τραπέζι

«Δε θα αυξηθεί πέρα από τους 12 μήνες η θητεία. Κοιτάμε όλες τις πτυχές. Κοιτάμε πως οι νεοσύλλεκτοι θα αποκτούν δεξιότητες στη θητεία τους. Επίσης εξετάζεται το μοντέλο στράτευσης στα 18» είπε σχετικά με την στρατιωτική θητεία ο Πρωθυπουργός, ενώ ανακοίνωσε ότι εξετάζεται το πώς θα εξασφαλίζεται η απόκτηση δεξιοτήτων κατά τη διάρκεια της θητείας.

Εν αναμονή αποφάσεων για μεγάλα έργα - Αχελώο

Την πιθανότητα μικρής αξιοποίησης των υδάτων από τα φράγματα, που συνδέονται με την εκτροπή του Αχελώου, άφησε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στη συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη.

«Είναι ώριμες οι συνθήκες για αξιοποίηση κάποιας μικρής ποσότητας των υδάτινων πόρων του Αχελώου στη Θεσσαλία» είπε αναφερόμενος στην εκτροπή που έχει συναντήσει κύμα προσφυγών και κριτικής για τις επιπτώσεις που έχει στο περιβάλλον. Παράλληλα σημείωσε ότι έργα της ΔΕΗ ύψους 700 εκατ. στα φράγματα για την εκτροπή θα πρέπει να αξιοποιηθούν.

Σε σχέση με τα οδικά έργα, αφού δεν είπε τίποτα για τον ΒΟΑΚ, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Επιτροπή θα δώσει το «πράσινο φως» για την χρηματοδότηση του βόρειου τμήματος του Ε -65. Παράλληλα παρέπεμψε στο μέλλον το τι θα γίνει με την επέκταση της Ιονίας Οδού προς τα σύνορα με την Αλβανία και την παραλία της Ηπείρου.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:01 - 13 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.