ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα εξέλιξη: Συνάντηση Ελλάδας-Τουρκίας στο ΝΑΤΟ την Τρίτη

12:32 - 14 Σεπ 2020 | Πολιτική
Νέα εξέλιξη: Συνάντηση Ελλάδας-Τουρκίας στο ΝΑΤΟ την Τρίτη
Νέα εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά, με ελληνικές πηγές να επιβεβαιώνουν αυτή τη φορά πως θα υπάρξουν στρατιωτικές συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως αύριο Τρίτη (15/9), θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες συνάντηση σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και ΝΑΤΟ.

Πρόκειται, όπως σημειώνουν, για συνέχεια της συζήτησης ως προς τις προτάσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ με τις ελληνικές παρατηρήσεις.

Η Ελλάδα δίνει συνέχεια δηλαδή στις "τεχνικές συνομιλίες", που είχε ανακοινώσει ο γγ του ΝΑΤΟ, κ. Γενς Στόλτενμπεργκ, αφού πρώτα βέβαια η ελληνική πλευρά κατάφερε να διεθνοποιήσει το πρόβλημα και να ενημερώσει τις άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ για τις ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Στο Βορειοατλαντικό συμβούλιο η Ελλάδα είχε ζητήσει παράλληλα την αποχώρηση του Oruc Reis, λέγοντας πως αποτελεί βασική προϋπόθεση για την έναρξη οποιουδήποτε διαλόγου.

Σε στρατιωτικό επίπεδο, λοιπόν, ο διάλογος "ξεκλείδωσε" και φυσικά παράλληλα υπάρχουν διαπραγματεύσεις και σε πολιτικό επίπεδο.

Η Τουρκία απέσυρε το Oruc Reis, όσο κι αν ισχυρίζεται πως το έκανε για εργασίες συντήρησης, στο πλαίσιο των προσπαθειών για διάλογο και αποκλιμάκωση της έντασης.

Διπλωματικές πηγές σημειώνουν πως αυτή την ώρα διαφαίνεται περιθώριο διαλόγου, ωστόσο, ακόμα κρατούν "μικρό καλάθι", ιδιαίτερα λόγω της σε πολλές περιπτώσεις αψυχολόγητης στάσης της Τουρκίας.

Οι στρατιωτικές συνομιλίες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ είναι πάντως αναμφισβήτητα μία θετική εξέλιξη, ενώ και σε πολιτικό επίπεδο να σημειώσουμε πως την Τρίτη υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στην Ελλάδα, προκειμένου να συνομιλήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 12:37 - 14 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.