ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Μισέλ στον Μητσοτάκη με προτάσεις για τα ελληνοτουρκικά

07:00 - 15 Σεπ 2020 | Πολιτική
Ο Μισέλ στον Μητσοτάκη με προτάσεις για τα ελληνοτουρκικά
Με την επίσκεψη του Σαρλ Μισέλ στο Μέγαρο Μαξίμου ξεκινά η Τρίτη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μία ημέρα με πλούσια ατζέντα για τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναμένεται να γίνει σε βάθος ανάλυση των εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Μισέλ επισκέπτεται την Ελλάδα την Τρίτη και την Τετάρτη θα μεταβεί στην Κύπρο, ενόψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της οποίας θα συζητηθεί το ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου, καθώς και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει αναλάβει με τις... ευλογίες της Άνγκελα Μέρκελ τις προετοιμασίες της Συνόδου Κορυφής και φυσικά αναζητά διεξόδους για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη καταθέσει πρόταση για τη διεξαγωγή μίας πολυμερούς διεθνούς διάσκεψης με τη συμμετοχή και της Τουρκίας, ώστε να υπάρξει συμβιβαστική λύση με πολιτικό διάλογο.

Την πρόταση αυτή αναμένεται να παρουσιάσει αναλυτικότερα την Τρίτη στον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο οποίος αναμένεται να επαναλάβει την πάγια θέση της Ελλάδας πως είναι ανοιχτή σε διάλογο υπό την προϋπόθεση να αποχωρήσει ο τουρκικός στόλος από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Το Oruc Reis αποτραβήχτηκε από τα νερά του Καστελόριζου, ωστόσο, Ελλάδα και ΕΕ παραμένουν επιφυλακτικές και δεν βιάζονται να προχωρήσουν σε συνομιλίες. Άλλωστε, η ρητορική της Τουρκίας παραμένει μπερδεμένη με τον Τσαβούσογλου να δηλώνει πως το ερευνητικό πλοίο αποσύρθηκε απλώς για κάποιες επισκευές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει στον κ. Μισέλ και το ενδεχόμενο κυρώσεων στην Τουρκία στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, αν και όπως τόνισε στη ΔΕΘ «πρώτος στόχος δεν είναι οι κυρώσεις, αλλά η αποκλιμάκωση και ο διάλογος».

Τα λόγια αυτά αναμένεται να επαναλάβει και ενώπιον του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ παράλληλα στο ΝΑΤΟ θα διεξάγονται στρατιωτικές συνομιλίες, που υπάρχει η ελπίδα ότι επίσης θα ενισχύσουν τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης που έχει τραβήξει σε μάκρος και ασφαλώς κρύβει κινδύνους.

Στην ατζέντα του Πρωθυπουργού την Τρίτη, εκτός από τη συνάντηση με τον κ. Μισέλ υπάρχει μία επίσης σημαντική συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου που επίσης συνδέεται με την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Στον τομέα της οικονομίας, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα μας ουσιαστικά... επισφραγίζει την ολοκλήρωση της 7ης αξιολόγησης της Ελλάδας.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.