ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παπαθανάσης: Lockdown σε μεγαλύτερη έκταση αν υπάρξει επιθετική αύξηση κρουσμάτων

10:57 - 15 Σεπ 2020 | Πολιτική
Παπαθανάσης: Lockdown σε μεγαλύτερη έκταση αν υπάρξει επιθετική αύξηση κρουσμάτων
Έχουμε μια πανδημία, έχουμε μια αύξηση των κρουσμάτων, είναι ελεγχόμενη πρέπει εκεί να γίνει μια διορθωτική κίνηση έτσι ώστε σε ορισμένα σημεία, όχι οριζόντιο lockdown, το είπαμε από την αρχή ότι δεν πρόκειται να υπάρξει οριζόντιο lockdown αλλά οι τοπικές παρεμβάσεις, το τοπικό lockdown, οι κλαδικές παρεμβάσεις πρέπει να συμβούν.

Αυτά δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, κος Νίκος Παπαθανάσης, σε συνέντευξή του στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm.

Αναφορικά με τα νέα μέτρα που θα παρθούν ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε:

Από την αρχή είπαμε ότι αυτή είναι μια διαφορετική χρονιά σαφώς οι αλλαγές και οι παρεμβάσεις στο να ρυθμιστεί η κατάσταση έτσι ώστε να μην έχουμε έξαρση κρουσμάτων σαφώς επηρεάζει την αγορά.

Οι χώροι της εστίασης λειτούργησαν με αρκετά ισχυρή δυναμικότητα βεβαίως κατόπιν ήρθε η ώρα, στις 00:00, όπου έπρεπε να σταματήσουν τη λειτουργία τους και οτιδήποτε άλλο συμβεί σαφώς επηρεάζει τη λειτουργία τους όμως δεν έχει σταματήσει η κυβέρνηση και δεν θα σταματήσει και πριν ανακοινώσουμε οτιδήποτε θα πρέπει να αναμένουμε τις αποφάσεις του πρωθυπουργού και κυρίως να αναμένουμε την όποια στήριξη προκύπτει κάθε φορά που υπάρχουν μέτρα.

Είδαμε τα μέτρα στήριξης στη Θεσσαλονίκη, είχαμε τρεις δέσμες μέτρων που στήριξαν την οικονομία επομένως το κάθε τι σαφώς επηρεάζει την αγορά αλλά από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση έρχεται και μεταφέρει μέτρα στήριξης έτσι ώστε να στηρίξει τους επαγγελματίες.

Ερωτηθείς πόσο διάστημα θα διαρκέσουν τα νέα μέτρα ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε:

Είναι μια δυναμικά εξελισσόμενη κατάσταση και κάνεις διορθωτικές κινήσεις για να περιορίσεις την εξέλιξη αυτής της πανδημίας, δηλαδή τη διασπορά του ιού.

Δεν μπορώ να σας απαντήσω πόσο θα κρατήσει ένα μέτρο που έρχεται, το σίγουρο είναι ότι θα κρατήσει έως ότου θα ρυθμιστεί  η κατάσταση, φανεί ότι περιορίζεται ο ρυθμός των κρουσμάτων και δεν είναι αυξητικός γιατί η αύξηση  των κρουσμάτων μπορεί να πάει και επιθετικά.

Αν υπάρξει επιθετική αύξηση των κρουσμάτων μπορεί να υπάρχουν τοπικά lockdown σε μεγαλύτερη έκταση. Γίνονται μικροπαρεμβάσεις προκειμένου να ρυθμιστεί η εξέλιξη της διασποράς. 

Κάθε μέτρο σαφώς και πλήττει έναν κλάδο για αυτό έρχεται η πολιτεία και λεει αμέσως μετά θα έχω ένα άλλο μέτρο το οποίο θα στηρίξει το συγκεκριμένο κλάδο.

Τρίτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής 

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, είναι ένας κύκλος μεγαλύτερος από κάθε άλλο κύκλο, ο πρώτος και ο δεύτερος κύκλος ήταν περίπου 1,2 με 800 δις εδώ έχουμε 1,5 δις επομένως περισσότεροι θα μπουν σε αυτό τον κύκλο. Σαφώς μπαίνουν και επιχειρήσεις που δεν μπόρεσαν να μπουν στους προηγούμενους κύκλους.

Νομίζω ότι είναι ένα μέτρο πολύ επιτυχημένο, η αγορά το έχει δεχτεί και θα στηρίξει την ταμειακή ρευστότητα. Επομένως αυτό μαζί με το ταμείο εγγυοδοσίας που συνεχίζει και δέχεται τις αιτήσεις και στηρίζει τις επιχειρήσεις, η επιστρεπτέα προκαταβολή δίνει μια άνεση ταμειακή προκειμένου οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν αυτό το κρίσιμο διάστημα. Η αναστολή υφίσταται των εργαζομένων, είναι και αυτό ένα μέτρο στήριξης και πιάνει την εστίαση.

Τα 534 € σαφώς δεν είναι λύση στο πρόβλημα αλλά επειδή είμαστε μέσα σε αυτή την κρίση σαφώς είναι ένα μέτρο το οποίο στηρίζει προκειμένου οι θέσεις εργασίας να παραμείνουν για να βγούμε στην απέναντι όχθη και να επανέλθουμε εκεί που ήμασταν και να πάμε και καλύτερα.

Τράπεζες

"Υπάρχουν παράπονα και από τις μικρές επιχειρήσεις σχετικά με το πόσο σημασία τους δίνουν οι τράπεζες, είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί και είναι κάτι που δίνουμε ιδιαίτερη σημασία. Επομένως πλέον και στο ταμείο εγγυοδοσίας δίνουμε μια ιδιαίτερη στόχευση στις μικρές επιχειρήσεις έτσι ώστε το μείγμα να είναι υπέρ των μικρών επιχειρήσεων επομένως να οδεύσουν οι τράπεζες τη χρηματοδότησή τους σε μικρές επιχειρήσεις. Σαφώς μας απασχολεί και σαφώς το κοιτάμε με μεγάλη προσοχή.

Σωστά ο Πρωθυπουργός είπε θα στηρίζει τις μικρές, μικρομεσαίες, τον επαγγελματία, τη μισθωτή εργασία, θα συνεχίζει να στηρίζει ...  Αυτό το οποίο έκανε η κυβέρνηση, οι δέσμες μέτρων, ο τρόπος που αντιμετωπίσαμε την πρώτη φάση, το lockdown έφερε ένα αποτέλεσμα σαφώς κανείς δεν λεει ότι η ύφεση είναι ένα κάλο αποτέλεσμα αλλά τουλάχιστον είναι ένα αποτέλεσμα που μπορεί να πει κάποιος ότι είναι καλύτερο από πολλές άλλες ισχυρότερες οικονομικά χώρες", σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:00 - 15 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.