ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελληνοτουρκικά: Ένα ακόμα βήμα προς το διάλογο- Τηλεδιάσκεψη Μέρκελ-Ερντογάν

19:25 - 16 Σεπ 2020 | Πολιτική
Ελληνοτουρκικά: Ένα ακόμα βήμα προς το διάλογο- Τηλεδιάσκεψη Μέρκελ-Ερντογάν
Η αποχώρηση του Oruc Reis φέρνει ντόμινο εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά και μέρα με τη μέρα γίνονται τα βήματα ώστε Ελλάδα και Τουρκία να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου. Η τηλεδιάσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι αναμφισβήτητα ένα από αυτά.

Οι ηγέτες Γερμανίας και Τουρκίας συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, ο Ερντογάν ανέφερε ότι όσο υπάρχει μία ισορροπημένη προσέγγιση σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, οι διαφορές μπορούν να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων. 

Επιπλέον, όπως αναφέρει το CNN Turk, δήλωσε ότι τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να είναι «δίκαια και συνεπή» σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου. 

Υπενθυμίζεται πως η Άνγκελα Μέρκελ στην Τρίτη το απόγευμα είχε επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος με δηλώσεις του άνοιξε ξανά το παράθυρο του διαλόγου.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος εμφανίζεται ως "διαμεσολαβητής" κοινής αποδοχής και έχει αναλάβει τις πρωτοβουλίες για να "τρέξει" τις εξελίξεις.

Όπως σημειώσαμε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ, με το τέλος των ερευνών του Oruc Reis ξεκίνησαν οι συνομιλίες για να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι Ελλάδα και Τουρκία. Το πιθανότερο είναι ότι σε πρώτη φάση τουλάχιστον οι διαπραγματεύσεις θα είναι τριμερείς (Ελλάδα, Τουρκία, Γερμανία).

Όπως δηλαδή οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν τον Ιούλιο στο Βερολίνο, αλλά διακόπηκαν μετά τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ, που προκάλεσε την αντίδραση της Τουρκίας.

Η Άνγκελα Μέρκελ επιχειρεί να επαναλειτουργήσει αυτό το πλαίσιο τουλάχιστον μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η πολυπόθητη αποκλιμάκωση, οι κυρώσεις προς την Τουρκία απομακρύνονται και ο διάλογος είναι πια προ των πυλών. Κρίσιμο σημείο πλέον αποτελεί η ατζέντα του διαλόγου, με την Τουρκία να επιθυμεί να ανοίξει τη... βεντάλια, σε αντίθεση με την Ελλάδα που επιθυμεί "κλειστή" ατζέντα για τις θαλάσσιες ζώνες.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 19:35 - 16 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.