ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άγκυρα: Ευκαιρία για συνομιλίες με την Ελλάδα-Δεν πρέπει να χαθεί

20:44 - 17 Σεπ 2020 | Πολιτική
Άγκυρα: Ευκαιρία για συνομιλίες με την Ελλάδα-Δεν πρέπει να χαθεί
Η Τουρκία έχει πάρει το δρόμο του διαλόγου με την Ελλάδα και πλέον αυτό είναι ξεκάθαρο από τις δηλώσεις, τόσο του ίδιου του Ερντογάν, όσο και αξιωματούχων του.

Μετά τις δηλώσεις του Ερντογάν που μίλησε για διπλωματική λύση, ήρθε και η τοποθέτηση του εκπροσώπου και συμβούλου του, Ιμπραήμ Καλίν, να τονίσει πως πιστεύει ότι είναι πλέον ευνοϊκές οι συνθήκες για την επανέναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα. Μάλιστα, ο Καλίν δεν είπε πως το Ορούτς Ρέις αποσύρθηκε δήθεν για συντήρηση, όπως έχει πει ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Καλίν μίλησε διαδικτυακά σε μια εκδήλωση που οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και σημείωσε ότι η επιστροφή του "Ορούτς Ρέις" στην Αττάλεια είναι μια ευκαιρία για να προωθηθούν οι συνομιλίες και η ευκαιρία αυτή «δεν πρέπει να χαθεί». Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα ελπίζει ότι αυτό «θα έχει θετική αντανάκλαση» στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 24-25 Σεπτεμβρίου.

«Ο πρόεδρός μας έδωσε και πάλι μια ευκαιρία στη διπλωματία» είπε ο Καλίν. «Ελπίζουμε ότι η ελληνική πλευρά θα χρησιμοποιήσει αυτή την ευκαιρία για να προωθηθούν οι συνομιλίες. Θα ξαναρχίσουμε τις διερευνητικές συνομιλίες σύντομα» διαβεβαίωσε.

«Θέλουμε να δούμε μια νέα σελίδα στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, αλλά και στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε.» είπε. «Ευελπιστούμε, πιστεύουμε ότι το κλίμα είναι ευνοϊκό αυτή τη στιγμή και νομίζω ότι έχουμε καταλήξει σε ένα επίπεδο συνεννόησης σε ό,τι αφορά τα βήματα που πρέπει να γίνουν τις επόμενες εβδομάδες για να ξαναρχίσουν αυτές οι συνομιλίες» συμπλήρωσε.

Ασφαλώς και η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει μάλιστα πως οι σύμβουλοί του βρίσκονται ήδη σε επικοινωνία με τους συμβούλους του Ερντογάν. Η Γερμανία εμφανίζεται ως εγγυήτρια δύναμη και για τις δύο πλευρές, ενώ φυσικά τα επόμενα 24ωρα αναμένεται και απευθείας επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 20:45 - 17 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.