ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Ερντογάν έτοιμος για «φιλικό διάλογο» με την Ελλάδα

23:33 - 17 Σεπ 2020 | Πολιτική
Ο Ερντογάν έτοιμος για «φιλικό διάλογο» με την Ελλάδα
Με την αποχώρηση του Ορούτς Ρέις είχε αφήσει να διαφαίνεται η διάθεση της Τουρκίας για αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο, κάτι που επιβεβαιώνεται όσο περνάει η ώρα και από τις δηλώσεις που έρχονται από τη μεριά της Άγκυρας.

Εμφανώς πιο διαλλακτικός, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Πέμπτη το βράδυ στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σαρλ Μισέλ, πως είναι έτοιμος για διάλογο και διπλωματική λύση στις διαφορές που έχει η χώρα του με την Ελλάδα. Μία δήλωση που φυσικά γίνεται και ενόψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 25 και 25 Σεπτεμβρίου, όπου η Τουρκία απειλείται με κυρώσεις. Η επιχείρηση αποκλιμάκωσης των τελευταίων ημερών, ασφαλώς, σχετίζεται και με αυτό.

Ο Ερντογάν, σύμφωνα με τουρκικές πηγές είπε στον Μισέλ ότι αναμένει πως οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι χώρες μέλη θα υιοθετήσουν μια αντικειμενική και συνεπή στάση σε όλα τα περιφερειακά ζητήματα, ιδίως σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς να ξεγελαστούν από προκλήσεις, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεύθυνση Πληροφοριών της Τουρκίας. Άφησε δηλαδή αιχμές για τη στάση της Ελλάδας, αλλά στη συνέχεια τόνισε ότι η Τουρκία είναι ανοιχτή σε μια λύση που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων των πλευρών μέσω ενός φιλικού διαλόγου και δίκαιων διαπραγματεύσεων.

Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε βέβαια, όπως συνηθίζει, ότι η χώρα του θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά όλα τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της, παντού και πάντα, απέναντι σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία αγνοεί αυτά τα δικαιώματα με μονομερείς ενέργειες.

Ερντογάν και Μισέλ συζήτησαν επίσης τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και άλλα περιφερειακά ζητήματα.

"Ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί"

Νωρίτερα, ο σύμβουλος και εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, είχε επίσης εκφράσει την άποψη πως έχουν πλέον διαμορφωθεί οι κατάλληλες συνθήκες για διάλογο.

Ο Καλίν μίλησε διαδικτυακά σε μια εκδήλωση που οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και σημείωσε ότι η επιστροφή του "Ορούτς Ρέις" στην Αττάλεια είναι μια ευκαιρία για να προωθηθούν οι συνομιλίες και η ευκαιρία αυτή «δεν πρέπει να χαθεί». Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα ελπίζει ότι αυτό «θα έχει θετική αντανάκλαση» στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 24-25 Σεπτεμβρίου.

«Ο πρόεδρός μας έδωσε και πάλι μια ευκαιρία στη διπλωματία» είπε ο Καλίν. «Ελπίζουμε ότι η ελληνική πλευρά θα χρησιμοποιήσει αυτή την ευκαιρία για να προωθηθούν οι συνομιλίες. Θα ξαναρχίσουμε τις διερευνητικές συνομιλίες σύντομα» διαβεβαίωσε.

«Θέλουμε να δούμε μια νέα σελίδα στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, αλλά και στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε.» είπε. «Ευελπιστούμε, πιστεύουμε ότι το κλίμα είναι ευνοϊκό αυτή τη στιγμή και νομίζω ότι έχουμε καταλήξει σε ένα επίπεδο συνεννόησης σε ό,τι αφορά τα βήματα που πρέπει να γίνουν τις επόμενες εβδομάδες για να ξαναρχίσουν αυτές οι συνομιλίες» συμπλήρωσε.

Ασφαλώς και η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει μάλιστα πως οι σύμβουλοί του βρίσκονται ήδη σε επικοινωνία με τους συμβούλους του Ερντογάν. Η Γερμανία εμφανίζεται ως εγγυήτρια δύναμη και για τις δύο πλευρές, ενώ φυσικά τα επόμενα 24ωρα αναμένεται και απευθείας επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 00:02 - 18 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.