ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα... μήνυματα Ερντογάν σε Μητσοτάκη, ΕΕ και εσωτερικό ακροατήριο

13:34 - 18 Σεπ 2020 | Πολιτική
Νέα... μήνυματα Ερντογάν σε Μητσοτάκη, ΕΕ και εσωτερικό ακροατήριο
«Aποσύραμε το Ορούτς Ρέις για να κάνουμε χώρο στη διπλωματία», τόνισε μετά την προσευχή της Παρασκευής ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επικοινωνίας του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την προσευχή της Παρασκευής ο Τούρκος Πρόεδρος έδωσε συνέχεια στην προσπάθεια από τη μεριά της Τουρκίας να κρατήσει ισορροπίες. Να προωθήσει την αποκλιμάκωση, ώστε να αποφύγει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, αλλά παράλληλα να πείσει στο εσωτερικό της χώρας πως δεν υποχώρησε, όπως την κατηγορεί η αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με το τουρκικό αφήγημα, το Ορούτς Ρέις πήγε για συντήρηση στην Αττάλεια και μπορεί να επιστρέψει στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά ταυτόχρονα ανοίγει χώρο στη διπλωματία και στο διάλογο. Μ' ένα σμπάρο δυο τριγόνια για τον Ερντογάν που είχε την Πέμπτη το βράδυ τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στον οποίο επίσης εμφανίστηκε ανοιχτός στο διάλογο με την Ελλάδα.

Η ΕΕ στο μεταξύ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής, καλωσορίζει τις κινήσεις της Τουρκίας, αλλά διατηρεί και την απειλή των κυρώσεων στο τραπέζι. Μία ρητορική που ασφαλώς ικανοποιεί την Ελλάδα.

Συνάντηση με Μητσοτάκη

Μετά την προσευχή της Παρασκευής, ο Ερντογάν αναφέρθηκε επίσης στο ενδεχόμενο επικοινωνίας ή ακόμη και συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και δεν το απέκλεισε. Ωστόσο, δεν έχασε την ευκαιρία να κατηγορήσει την Ελλάδα και τον Έλληνα Πρωθυπουργό για μαξιμαλισμό και για "προκλητική" συμπεριφορά στο Καστελόριζο. Ας μην ξεχνάμε πως η Τουρκία επιμένει στην αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών και ιδιαίτερα του Καστελόριζου.

Έχουμε, άλλωστε, σημειώσει στα τελευταία μας ρεπορτάζ για τα ελληνοτουρκικά πως από τη στιγμή που η αποκλιμάκωση μοιάζει να επιτυγχάνεται στην ανατολική Μεσόγειο, αυτό που τώρα είναι το κρίσιμο ζήτημα, είναι η ατζέντα των διαπραγματεύσεων και το πλαίσιο του διαλόγου.

Η Ελλάδα θέλει τα... ελάχιστα δυνατά "ανοίγματα", επιμένοντας πως η μόνη προς συζήτηση διαφωνία αφορά τις θαλάσσιες ζώνες και την ΑΟΖ, ενώ είναι ξεκάθαρο πως η Τουρκία επιθυμεί διακαώς να... ανοίξει τη βεντάλια.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 13:47 - 18 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.