ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Τουρκία... έλαβε το μήνυμα-«Κλειδώνει» ο διάλογος Αθήνας-Άγκυρας

11:50 - 19 Σεπ 2020 | Πολιτική
Η Τουρκία... έλαβε το μήνυμα-«Κλειδώνει» ο διάλογος Αθήνας-Άγκυρας
Τα τελευταία 24ωρα, τα μηνύματα τόσο από την Αθήνα, όσο και από την Άγκυρα, έδειχναν ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν αποφασίσει να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε πρόσφατα πως ομάδα συμβούλων του βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την αντίστοιχη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και με διαμεσολαβήτρια δύναμη, σχεδιάζουν το πλαίσιο του διαλόγου, που αυτή τη στιγμή είναι και το πιο σημαντικό για τη χώρα μας.

Η Ελλάδα, άλλωστε εξ αρχής επιθυμούσε το διάλογο με την Τουρκία, απλώς ζητούσε να μη γίνει αυτό τη στιγμή που υπάρχει μεγάλη ένταση ανάμεσα στον ελληνικό και τον τουρκικό στόλο στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία με τη... δικαιολογία της συντήρησης (για εσωτερική κατανάλωση) απέσυρε το Ορούτς Ρέις και άνοιξε πράγματι δρόμο για το διάλογο.

Υπό το φόβο και των κυρώσεων από τη μεριά της Ευρώπης στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής (24-25/9)και με την παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ, που ο Ερντογάν θεωρεί αξιόπιστη συνομιλήτρια, βρισκόμαστε πλέον ένα βήμα πριν να ανακοινωθεί και επίσημα πως Ελλάδα και Τουρκία ξεκινούν διαπραγματεύσεις για να λύσουν τις μεταξύ τους διαφορές.

Ενδεχομένως, αυτό να γίνει και έπειτα από μία επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που θα επισφραγίσει τις εξελίξεις, με το μεγάλο βέβαια διακύβευμα να είναι αυτή τη στιγμή το περιεχόμενο του διαλόγου.

Όπως έχουμε πολλές φορές επισημάνει το τελευταίο διάστημα, το πλαίσιο του διαλόγου που θα συμφωνηθεί είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την πορεία των πραγμάτων. Η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή, ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της Μέρκελ Γιαν Χέκερ, αυτό συζητούν με την Ελλάδα φυσικά να επιμένει πως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα αποτελεί το μοναδικό υπό συζήτηση θέμα.

Η Τουρκία βεβαίως επιθυμεί να ανοίξει τη βεντάλια έχοντας ήδη θέσει ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών και φυσικά έχει ενδιαφέρον και ξεχωριστή σημασία να δούμε που θα κάτσει η μπίλια.

Φαίνεται, πάντως, πως όπως σημείωσε εύστοχα με tweet που έκανε και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, "η Τουρκία πήρε το μήνυμα" και αποφάσισε να λογικευτεί και να επιδιώξει πολιτικές και διπλωματικές λύσεις.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 12:01 - 19 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.