ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΝΑΤΟ: «Κλειδώνει» 24ωρη επικοινωνία Ελλάδας-Τουρκίας για αποφυγή «ατυχήματος»

17:12 - 21 Σεπ 2020 | Πολιτική
ΝΑΤΟ: «Κλειδώνει» 24ωρη επικοινωνία Ελλάδας-Τουρκίας για αποφυγή «ατυχήματος»
Παράλληλα με τις σε πολιτικό επίπεδο διπλωματικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας, «τρέχουν» και οι στρατιωτικές, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, οι οποίες φαίνεται να αποδίδουν καρπούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τη θεσμοθέτηση μίας 24ωρης γραμμής επικοινωνίας ανάμεσα στις ανώτατες στρατιωτικές αρχές των δύο χωρών, προκειμένου να "εκμηδενιστει" το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου ή "ατυχήματος" σε Εβρο, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών που συζητούν τις τελευταίες εβδομάδες με τη διαμεσολάβηση του Βρετανού προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, Στιούαρτ Πιτς, αλλά και του Αμερικανού αντιπροέδρου της, Σκοτ Κίντσβατερ, έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στις μεταξύ τους συνομιλίες και αναμένεται σύντομα να υπάρξουν και επίσημες ανακοινώσεις.

Οι "τεχνικές" συζητήσεις Ελλάδας-Τουρκίας, θα συνεχιστούν σύμφωνα με πληροφορίες την Τρίτη στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ.

Πρόοδος και σε πολιτικό επίπεδο

Βέβαια, σε καλό δρόμο βρίσκονται και οι συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο. Με την απόσυρση του Ορούτς Ρέις η Τουρκία έκανε ένα βήμα πίσω και άνοιξε έτσι ο δρόμος για το διάλογο.

Ομάδες διπλωματών και συμβούλων των ηγετών των δύο χωρών βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία προκειμένου να βρουν τη χρυσή τομή για την επίσημη έναρξη των συνομιλιών, για την επίλυση των διαφορών των δύο χωρών στις θαλάσσιες ζώνες.

Πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανακοινώσεις ακόμη και εντός της εβδομάδας, σε συνδυασμό με τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ που θα διεξαχθεί στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Θεωρείται βέβαιο πως η Τουρκία έχει ήδη γλιτώσει τις κυρώσεις από την ΕΕ, καθώς συμμορφώθηκε στις υποδείξεις. Ωστόσο, το σημαντικό για Ελλάδα και Κύπρο είναι να εξασφαλιστεί πως η Άγκυρα δεν θα αλλάξει τη στάση της μετά τη Σύνοδο Κορυφής, όταν οι κυρώσεις βγουν από το τραπέζι. Το να έχει συμφωνήσει σε ένα πλαίσιο διαλόγου θα μπορούσε να αποτελέσει μία δικλείδα ασφαλείας.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.