ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελληνοτουρκικά: Αθήνα και Άγκυρα σε... προθάλαμο διαλόγου- Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη Μέρκελ-Ερντογάν

08:03 - 22 Σεπ 2020 | Πολιτική
Ελληνοτουρκικά: Αθήνα και Άγκυρα σε... προθάλαμο διαλόγου- Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη Μέρκελ-Ερντογάν
Οι ανακοινώσεις για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία είναι πια θέμα ημερών. Ένα ακόμη βήμα αναμένεται να γίνει την Τρίτη με τηλεδιάσκεψη Ερντογάν, Μέρκελ, Μισέλ ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε πως και το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ παρέπεμψε τις αποφάσεις για τις σχέσεις με την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών. Σε αυτή θα υπάρξει ενημέρωση για το πώς προχωρούν οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Τουρκίας, που γίνονται υπό την επίβλεψη της ΕΕ και κυρίως της Γερμανίας και της Άνγκελα Μέρκελ.

Η Άνγκελα Μέρκελ αποτελεί βασική συνομιλήτρια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ακόμη δεν "καταδέχεται" να μιλήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Την Τρίτη, όμως, θα έχει νέα τηλεδιάσκεψη με τη Γερμανίδα Καγκελάριο και τον Σαρλ Μισέλ, προκειμένου να συμφωνηθούν τα επόμενα βήματα για την αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο και το διάλογο με την Ελλάδα, που θα γίνει υπό τη διαιτησία της Γερμανίας και της ΕΕ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανακοινώσεις ακόμη και εντός της εβδομάδας, σε συνδυασμό με τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ ή αμέσως μετά από αυτήν, ώστε να μη χρειαστεί να συζητηθεί καν το ζήτημα των κυρώσεων στην Τουρκία. Είναι ένα θέμα που "διχάζει" την Ευρώπη και οι ηγέτες της προτιμούν σε αυτή τη φάση να μη γίνει τόσο εμφανές το... ρήγμα.

Η Ελλάδα και η Κύπρος βέβαια ενδεχομένως να ζητήσουν να καταρτιστεί ένας κατάλογος κυρώσεων, παρότι δεν θα χρησιμοποιηθεί άμεσα. Ο ΥΠΕΞ της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, κράτησε σκληρή στάση στο Συμβούλοιο των ΥΠΕΞ και μπλόκαρε τις κυρώσεις προς τη Λευκορωσία, τις οποίες συνέδεσε άμεσα με αυτές στην Τουρκία.

Αντίστοιχα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, προειδοποίησε τους συναδέλφους του στην ΕΕ πως η Τουρκία μπορεί να δείχνει τώρα καλό πρόσωπο, για να αποφύγει τις κυρώσεις, αλλά ακόμη θα πρέπει να περάσει κι άλλες "εξετάσεις" για να αξιολογηθεί ως αξιόπιστος συνομιλητής.

Με λίγα λόγια, η Ελλάδα φοβάται πως η Τουρκία είναι αψυχολόγητη και μπορεί ανά πάσα στιγμή να βγάλει το στόλο της στην ανατολική Μεσόγειο και να αδιαφορεί για το διεθνές δίκαιο.

Ο ρόλος του ΝΑΤΟ

Για το λόγο αυτό έχουν αποκτήσει αρκετή σημασία οι τεχνικές συνομιλίες σε στρατιωτικό επίπεδο στο ΝΑΤΟ, καθώς φαίνεται πως επιτυγχάνεται συμφωνία για 24ωρη επικοινωνία Αθήνας-Άγκυρας, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ατυχήματος στην ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο ή τον Έβρο.

Το γεγονός ότι και αυτές οι συνομιλίες, σύμφωνα με πληροφορίες, αποδίδουν καρπούς, δημιουργεί αισιοδοξία πως σύντομα θα υπάρξει και πολιτική λύση και η Ελλάδα με την Τουρκία θα καθίσουν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να λύσουν τις διαφορές τους σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.