ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Μπορεί να περιμένει» η κύρωση συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία

19:54 - 24 Σεπ 2020 | Πολιτική
«Μπορεί να περιμένει» η κύρωση συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία
Αρκετούς πονοκεφάλους έχει η κυβέρνηση, γιατί να "φορτωθεί" έναν ακόμα; Αποφάσισε λοιπόν να αφήσει στο συρτάρι για την ώρα τα δύο μνημόνια συνεργασίας και μία σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, που έχουν κατατεθεί στην Βουλή προς κύρωση.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες το απόγευμα της Πέμπτης τόνισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης εξαρχής ήταν να καταθέσει τα εν λόγω νομοσχέδια στη Βουλή κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Ζόραν Ζάεφ στην Αθήνα, συμβολίζοντας τη σαφή πρόθεσή της να δρομολογήσει τη διαδικασία κύρωσής τους, η οποία όμως όπως σημείωσε δεν επείγει. 

Δεν πρόλαβε, όμως, οπότε τώρα δεν υπάρχει λόγος βιασύνης.

«Δεν υπάρχει κάτι το επείγον. Νομίζω ότι την κυβέρνηση την ενδιέφερε να τα καταθέσει εκείνη την δεδομένη χρονική στιγμή. Μου έχει δοθεί η εικόνα ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα η κύρωσή τους. Δεν υπάρχει τέτοια πρεμούρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τασούλας.

Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο πως στη ΝΔ προέκυπτε πρόβλημα με τις συγκεκριμένες διατάξεις. Υπήρχε ακόμη και δυσκολία να βρεθεί εισηγητής για τη σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία.

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προαναγγείλει την πρόθεσή του να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, με προφανή στόχο να φέρει σε δύσκολη θέση βουλευτές της ΝΔ που είχαν ταχθεί δυναμικά κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Έτσι, ήρθε η ντρίμπλα από τη μεριά της κυβέρνησης και το θέμα "παγώνει", για κάποια άλλη στιγμή. Για μια πιο ευνοϊκή συγκυρία.

O κ. Τασούλας σε διευκρινιστική του δήλωση λίγο αργότερα σημείωσε:

«Στη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, αλλά και αμέσως μετά, στην επικοινωνία μου με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ενημέρωσα, μεταξύ άλλων, πως οι τρεις κυρώσεις διεθνών συμβάσεων με τη Βόρεια Μακεδονία δεν έχουν χαρακτήρα επείγοντα.

Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο.

Όλα τα άλλα που εγράφησαν, αφορούν προφανώς κάποιον άλλον Πρόεδρο, κάποιας άλλης Βουλής».

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 20:04 - 24 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.