ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρκία: Από τη μία θέλει διάλογο-Αφετέρου ζητά αποστρατιωτικοποίηση των νησιών

21:33 - 24 Σεπ 2020 | Πολιτική
Τουρκία: Από τη μία θέλει διάλογο-Αφετέρου ζητά αποστρατιωτικοποίηση των νησιών
Σε σπασμωδικές κινήσεις συνεχίζει να προχωρά η τουρκική κυβέρνηση, η οποία αφενός δηλώνει υπέρ του διαλόγου με την Ελλάδα, αφετέρου ζητά την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

Το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας καλεί την Ελλάδα -χωρίς να την κατονομάζει- να λογικευτεί, κατηγορώντας την ότι στρατιωτικοποιεί τα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο και τις συμφωνίες.

Από την άλλη, τονίζει πως η Άγκυρα είναι υπέρ του διαλόγου, χωρίς όμως να κάνει υποχωρήσεις στα συμφέροντά της.

Σε ανακοίνωσή του, μετά τη συνεδρία υπό τον Ταγίπ Ερντογάν, η οποία κράτησε 4 ώρες και 10 λεπτά, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας αναφέρει ότι «όπως μέχρι σήμερα, έτσι και τώρα δεν θα υπάρξει υποχώρηση στα συμφέροντα του τουρκικού έθνους σε θάλασσα, ξηρά και αέρα».

«Καλούμε τις χώρες που στρατιωτικοποιούν τα νησιά με καθεστώς αποστρατικοποίησης ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο και τις Συνθήκες να κινούνται με κοινή λογική», αναφέρεται επίσης, ενώ για την ανατολική Μεσόγειο η Άγκυρα επαναλαμβάνει πως «η Τουρκία στηρίζει τον δίκαιο διαμοιρασμό των πηγών ενέργειας στην περιοχή και πρωτίστως είναι υπέρ του διαλόγου», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με το ΣΕΑ, «η Τουρκία, η οποία σε κάθε περιφερειακή και παγκόσμια διαφορά τάσσεται υπέρ των δικαιωμάτων, του δικαίου και της δικαιοσύνης, διατηρεί μια στάση στο ίδιο πλαίσιο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχει γίνει έκκληση στην ΕΕ και σε όλους τους θεσμούς και τα κράτη που παρεμβαίνουν στις διαφορές να σεβαστούν αυτή την στάση αρχής της χώρας μας καθώς και τα δικαιώματα και συμφέροντα της ‘τδβκ’”».

Τελευταία τροποποίηση στις 21:41 - 24 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.