ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: Είναι ώρα για διπλωματία- Πομπέο: Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα

13:08 - 29 Σεπ 2020 | Πολιτική
Μητσοτάκης: Είναι ώρα για διπλωματία- Πομπέο: Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης κοινή επίσκεψη στη στρατιωτική βάση της Σούδας στην Κρήτη. Στη συνέχεια επιβιβάστηκαν στην ελληνική Φρεγάτα ΜΕΚΟ «Σαλαμίς» και στα αμερικανικά ταχύπλοα σκάφη CCM (Combat Craft Medium) που βρίσκονται στη ναυτική βάση στο Μαράθι. Ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση στην 115 Πτέρυγας Μάχης. Κατόπιν αυτής έκαναν κοινές δηλώσεις με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να ρίχνει το βάρος του στις σχέσεις με την Τουρκία, σημειώνοντας πως η Ελλάδα επιλέγει το δρόμο της διπλωματίας, ωστόσο, δεν θα αποδεχθεί μονομερείς ενέργειες και προσκλήσεις.

Στις δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός τόνισε πως πράγματι οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ είναι στο καλύτερο σημείο τους σημειώνοντας ότι «στο νησί της Κρήτης δεν χτυπάει μόνο η καρδιά της Ελλάδας αλλά και της ανατολικής Μεσογείου».

«Η Σούδα αναδεικνύεται ως το πιο στρατηγικό σημείο της περιοχής. Εδώ συναντώνται τα συμφέροντα των δύο χωρών μαζί με αυτά της ασφάλειας και της ειρήνης. Στο έδαφος απλώνονται συμμαχικές δυνάμεις και επικοινωνίες μας. Στα νερά της διεξάγονται κοινές ασκήσεις. Ενώ πολύ γρήγορα η Σούδα θα γίνει έδρα ελλιμενισμού του USS Hershel «Woody» Williams ενός ενός εκ των μεγαλύτερων πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε, επίσης, στις «πολύ σημαντικές επενδύσεις σε ελληνικά ναυπηγεία», αλλα και στην Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα όσον αφορά το φυσικό αέριο.

Για τα ελληνοτουρκικά

«Προσδοκούμε ότι θα ξεκινήσουν σύντομα οι διερευνητικές επαφές. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι ήρθε η σειρά της διπλωματίας», τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός για τα ελληνοτουρκικά, προσθέτοντας πως «στο Αιγαίο δεν πρέπει να σηκώνονται κύματα εχθρότητας» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης συμπληρώνονοτας ότι «είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι έχει έρθει η ώρα της διπλωματίας».

«Με χαρά διαπίστωσα ότι ο κ. Πομπέο συμμερίζεται τις θέσεις μας και ότι βρίσκεται απέναντι σε κάθε αυθαίρετη ενέργεια που a priori τορπιλίζει κάθε διάλογο και το διεθνές δίκαιο»πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο τι προηγήθηκε το προηγούμενο διάστημα ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η Ανατολική Μεσόγειος δοκιμάστηκε από τις προκλήσεις της Τουρκίας με μια ακραία ρητορική που συχνά φορτίζει το κλίμα αλλά και με τακτικισμούς που δεν βεβαιώνουν συχνά την ειλικρίνεια των προθέσεών της».

«Η Τουρκία συνεχίζει δυστυχώς και στα νερά της Κύπρου όπως κι εσείς διαπιστώσατε και εσείς προ ολίγων ημερών στην εκεί σας επίσκεψη κ. υπουργέ» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Μάικ Πομπέο.

«Η επίσκεψή σου εδώ σφυρηλάτησε έναν ακόμη κρίκο στους ισχυρούς δεσμούς των σχέσεων των δύο χωρών. Είμαι σίγουρος ότι αντλείς από κρήτη νέα δύναμη για να υπηρετήσεις τα δικανικά που εκαναν μεγάλη και τη δική σου χώρα. Σε λίγο θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση, θα είναι ευκαιρία να κάνουμε έναν κοινό απολογισμό όσων έγιναν και όσων μπορούμε να πετύχουμε μαζί» κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Πομπέο: Βλέπουμε την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο αρχικά αναφέρθηκε στην φιλοξενία του Κυριάκου Μητσοτάκη εκφράζοντας την ελπίδα ότι σύντομα θα του την ανταποδώσει.

«Είναι η πρώτη φορά που υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έρχεται στην Ελλάδα δύο φορές μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Έχουμε πολύ ισχυρή στρατιωτική σχέση, σας βλέπουμε σαν πυλώνα σταθερότητας. Το Herschel Williams θα έρθει για μόνιμο ελλιμενισμό στο ναύσταθμο της Σούδας. Είναι μια τέλεια επιλογή και μια πολύ σημαντική εξέλιξη, γιατί η Ρωσία αποσυντονίζει την περιοχή, όπως έκανε στη Λιβύη» πρόσθεσε ο Μάικ Πομπέο.

«Πιστεύουμε στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και στηρίζουμε όλες τις ενέργειες για την ευημερία της περιοχής» πρόσθεσε και κατέληξε «είστε ένα φως στην περιοχή και καλός φίλος των Ηνωμένων Πολιτειών».

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.