ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύνοδος Κορυφής: «Προθέρμανση» με Μισέλ για Μητσοτάκη

13:21 - 01 Οκτ 2020 | Πολιτική
Σύνοδος Κορυφής: «Προθέρμανση» με Μισέλ για Μητσοτάκη
Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την άφιξή του στις Βρυξέλλες και λίγες ώρες πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, που έχει ως ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης τις σχέσεις με την Τουρκία και την αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν με το Μέγαρο Μαξίμου ότι η ΕΕ επιθυμεί μια καλή σχέση με την Τουρκία και σταθερότητα στην περιοχή. Προσθέτοντας, όμως, ότι η ΕΕ είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που βρίσκονται στη διάθεσή της προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντά της και να προωθήσει τους στόχους της.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας χωρίς εντάσεις στην περιοχή. Είναι όμως ξεκάθαρο, όπως πρόσθεσε, ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας αν θα επιλέξει τη συνεργασία ή αν θα αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της συμπεριφοράς της.

Η Κύπρος πιέζει

Σκληρή στάση της Κύπρου στη Σύνοδο Κορυφής προαναγγέλλουν οι δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη:

«Ως ηγέτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν έχω άλλην από την επιλογή παρά να υπερασπιστώ αυτό που με αίμα και θυσίες ο Κυπριακός λαός κατόρθωσε να μας παραδώσει αλλά και να διασώσει», σημείωσε σε ομιλία του το πρωί της Πέμπτης, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα κρατήσει σκληρή στάση στη Σύνοδο. Θυμίζουμε πως στο πρόσφατο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ η Κύπρος είχε θέσει βέτο στις κυρώσεις για τη Λευκορωσία, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν κυρώσεις για την Τουρκία.

Τη στήριξή του στις θέσεις της Κύπρου εξέφρασε νωρίτερα και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που προσέρχεται στη Σύνοδο με διάθεση για συναίνεση στο διάλογο με την Τουρκία και κυρώσεις, αν τελικά η Άγκυρα δεν συναινέσει.

Αυτή είναι και η πιθανότερη εξέλιξη για τη Σύνοδο που ξεκινά το απόγευμα στις Βρυξέλλες, καθώς η Άνγκελα Μέρκελ θεωρεί πως δεν είναι η κατάλληλη ώρα για να διαταράξει η ΕΕ τις σχέσεις με την Άγκυρα.

Όλες οι λεπτομέρειες για την ατζέντα της Συνόδου και τις προπαρασκευαστικές διαπραγματεύσεις και κινήσεις ΕΔΩ

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.