ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης για επένδυση Microsoft: Η Ελλάδα καθίσταται παγκόσμιος κόμβος cloud

11:41 - 05 Οκτ 2020 | Πολιτική
Μητσοτάκης για επένδυση Microsoft: Η Ελλάδα καθίσταται παγκόσμιος κόμβος cloud
Τα... αποκαλυπτήρια της νέας επένδυσης της Microsoft στην Ελλάδα έκαναν το πρωί της Δευτέρας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον Πρόεδρο της εταιρείας, Μπραντ. Ο τελευταίος έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη επένδυση της Microsoft στα 28 χρόνια παρουσίας της στη χώρα μας. Πρόκειται για επένδυση 1 δισ. ευρώ, με την οποία όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός "η Ελλάδα καθίσταται παγκόσμιος κόμβος του cloud".

H επένδυση αφορά τη δημιουργία ενός μεγάλου κέντρου δεδομένων (data center) για την υποστήριξη υπηρεσιών cloud που απευθύνονται στους πελάτες της πλατφόρμας Microsoft Azure. Το συγκεκριμένο data center που θα δημιουργηθεί στην Αττική αναμένεται να έχει κάλυψη στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Η επένδυση υπολογίζεται ότι θα είναι 400 εκατ. ευρώ αν και η προστιθέμενη αξία της υπολογίζεται ότι θα φθάσει το 1 δισ ευρώ.

«Η μεγαλύτερη επένδυση στα 28 χρόνια της Microsoft στην Ελλάδα»

Στην εκδήλωση μίλησε αρχικά ο Πρόεδρος της Microsoft, κ. Μπραντ Σμιθ, που τόνισε πως πρόκειται για «τη μεγαλύτερη επένδυση στα 28 χρόνια της Microsoft στην Ελλάδα» προσθέτοντας ότι «δείχνει εμπιστοσύνη στον λαό, την οικονομία και την κυβέρνηση».

«Δεν είναι κάτι που κάνουμε σε πολλές χώρες ούτε ελαφρά τη καρδία. Και το γεγονός ότι το κάνουμε το 2020 θεωρώ ότι μιλά εύγλωττα για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Microsoft.

microsoft1

Όπως εξήγησε «το cloud δεν είναι μόνο μια υποδομή αλλά και ένα φρούριο γιατί είναι σημαντικό να προστατεύουμε τα δεδομένα που παράγουμε. Πρέπει να έχουμε ένα ισχυρό οχυρό» συμπληρώνοντας ότι «δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την άοκνη προσπάθεια της κυβέρνησης».

Όπως είπε ο κ. Σμιθ το cloud είναι «το ηλεκτρικό ρεύμα του 21ου αιώνα και το φέρνουμε στην Ελλάδα. Μιλάμε για ταχύτητα πρόσβασης στο υπολογιστικό κομμάτι. Θα είναι σαν να έχουμε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή στη διπλανή πόρτα. Θα βασιζόμαστε σε υπηρεσίες υπολογισμού με μια τρομακτική ταχύτητα σαν την ταχύτητα του φωτός».

Ο κ. Σμιθ υπενθύμισε ότι η επένδυση είναι αποτέλεσμα της πρώτης συνάντησης που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Νταβός πριν από 9 μήνες και όπως χαρακτηριστικά τόνισε "ο πρωθυπουργός του ζήτησε να προχωρήσει η Microsoft σε περαιτέρω επενδύσεις στην Ελλάδα και ώρες-ώρες είναι πολύ πειστικός".

«Η Ελλάδα καθίσταται παγκόσμιος κόμβος του cloud»

Με αναφορά σε αυτή την πρώτη τους συνάντηση ξεκίνησε την ομιλία του ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως "Όλα ξεκίνησαν στα τέλη Ιανουαρίου, στο Νταβός όταν είχα την ευκαιρία να πρωτογνωρίσω τον κ. Σμιθ. Μέσα σε μόλις 9 μήνες φτάσαμε εδώ, σε μια πολυεπίπεδη επένδυση, χάρη στην οποία η Ελλάδα καθίσταται παγκόσμιος κόμβος του cloud".

Στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ακόμα πως "δεν αποδέχομαι αυτή την επένδυση μόνο ως ένα τεχνολογικό και οικονομικό άλμα. Είναι και ένα βήμα εκδημοκρατισμού. Ως πολίτης προσδοκώ φθηνότερες και πιο γρήγορες ψηφιακές υπηρεσίες. Ως πρωθυπουργός προσδοκώ περισσότερα. Τα οφέλη θα είναι μεγαλύτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και περιμένω να βοηθηθούν και οι νεοφυείς επιχειρήσεις».

Επίσης ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επένδυση της Microsoft στην Αρχαία Ολυμπία λέγοντας πως «από το 2021 ο επισκέπτης της Αρχαίας Ολυμπίας θα την βλέπει τρισδιάστατη μέσα από μια εφαρμογή. Θα αλλάξει τελείως ο τρόπος που βλέπουμε τον αρχαίο πολιτισμό και τα μνημεία μας».

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 11:44 - 05 Οκτ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.