ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ώρα της ετυμηγορίας για τη Χρυσή Αυγή

08:00 - 07 Οκτ 2020 | Πολιτική
Η ώρα της ετυμηγορίας για τη Χρυσή Αυγή
Έφτασε η ώρα της απόφασης στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Στις 11 το πρωί της Τετάρτης, η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, θα ανακοινώσει την ετυμηγορία των δικαστών για την ενοχή ή μη των 68 κατηγορουμένων για τη δράση της Χρυσής Αυγής.

Πέρασαν περισότερα από 5 και χρειάστηκαν 453 συνεδριάσεις με 216 καταθέσεις μαρτύρων, για να φτάσει στο τέλος της η πολύκροτη δίκη, που είχε στον πυρήνα της τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αλλά παράλληλα εξέτασε και τη δράση της Χρυσής Αυγής συνολικά ως εγκληματικής οργάνωσης.

Το δικαστήριο καλείται τώρα να δώσει απάντηση για το αν η Χρυσή Αυγή δρούσε ως εγκληματική οργάνωση κάτω από τον πολιτικό μανδύα.

Η εισαγγελική αγόρευση ήταν απογοητευτική, καθώς επί της ουσίας αθωώνει όλους τους δικαζόμενους πολιτικούς και καταδικάζει μόνο τον Γιώργο Ρουπακιά και τους συνεργούς του στη δολοφονία Φύσσα.

Για τη δολοφονία Φύσσα, η κ. Οικονόμου ζητεί να κηρυχθεί ένοχος μόνο ο Γιώργος Ρουπακιάς και ζητεί την απαλλαγή των υπολοίπων 17 συγκατηγορουμένων του για συνέργεια. «Δεν υπήρχε καμία εντολή για τον Φύσσα. Η εμφάνιση Ρουπακιά ήταν συμπτωματική. Αν υπήρχε σχέδιο, θα είχε λάβει και αυτός sms. Δεν προέκυψε πως οι συγκατηγορούμενοι του τον διευκόλυναν. Έδρασε μόνος του, χωρίς να τον συνδράμει κανείς. Δεν ήταν συντεταγμένοι».

Για την επίθεση σε βάρος των Αιγυπτίων ψαράδων, ζήτησε ενοχή των πέντε κατηγορουμένων, προτείνοντας να μετατραπεί η κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη.

Τη μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη και απλή σωματική βλάβη προτείνει και για την επίθεση σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ. «Αν ήθελαν να σκοτώσουν, θα χτυπούσαν στο κεφάλι των θυμάτων. Δεν ήθελαν να σκοτώσουν, ήθελαν να πλήξουν το συνδικάτο στη Ζώνη Περάματος» αναφέρει η εισαγγελέας.

Παράλληλα, ζητεί να κηρυχθούν ένοχοι για οπλοκατοχή σε βαθμό πλημμελήματος Μιχαλολιάκος, Γερμενής και Λαγός.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, είναι, όμως, αυτή που θα λάβει την τελική απόφαση και έχει την ευκαιρία να αποδείξει ότι η «τυφλή» Δικαιοσύνη έχει ανεπτυγμένες περισσότερο τις υπόλοιπες αισθήσεις της: Τη γεύση για να αντιληφθεί τη σαπίλα της Χρυσής Αυγής, τη μυρωδιά για να οσφρηστεί το αίμα αθώων που έχυσε η εγκληματική οργάνωση, την αφή για να νιώσει στα δάχτυλά της τα δάκρυα της Ελλάδας που σιχαίνεται τέτοιους "πατριώτες", την ακοή για να ακούσει την κοινωνία που φωνάζει "Δεν είναι αθώοι". 

Η απόφαση

Σύμφωνα με πληροφορίες, το δικαστήριο, διά στόματος της προέδρου, θα ανακοινώσει την απόφαση επί της ενοχής ή μη των κατηγορουμένων για κάθε μία υπόθεση ξεχωριστά. Στη συνέχεια, οι συνήγοροι υπεράσπισης θα ζητήσουν να αναγνωριστούν ελαφρυντικά στους κατηγορουμένους. Όπως εκτιμάται, αν κριθούν ένοχοι οι κατηγορούμενοι, οι ποινές που θα τους επιβληθούν θα ανακοινωθούν στις επόμενες συνεδριάσεις.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.