ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης για Βαρώσια: Μήνυμα στην Τουρκία για να...ακούει η ΕΕ

20:16 - 07 Οκτ 2020 | Πολιτική
Μητσοτάκης για Βαρώσια: Μήνυμα στην Τουρκία για να...ακούει η ΕΕ
Επίθεση στην Τουρκία για την απόφαση ανοίγματος των Βαρωσίων στην Κύπρο εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στην τελετή απονομής του νέου Ευρωπαϊκού Βραβείου «Αυτροκράτειρα Θεανώ», στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Καταδικάζω την απόφαση της Τουρκίας για την επέκταση της άδειας εισόδου του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων. Η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Ελλάδα πρόκειται να στηρίξει όλες τις προσπάθειες της Λευκωσίας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος υπενθύμισε και τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα, η Τουρκία επιχειρεί να παραβιάσει δικαιώματα δυο χωρών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου, θέτοντας σε κίνδυνο και την ασφάλεια στην περιοχή.

Η απάντηση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο θέμα αυτό υπήρξε σαφής και ομόθυμη: Τάχθηκε ρητά στο πλευρό της Αθήνας και της Λευκωσίας, καλώντας την Αγκυρα να εγκαταλείψει τις μονομερείς ενέργειες, επιστρέφοντας στις συζητήσεις για τις θαλάσσιες ζώνες με βάση μόνο το διεθνές δίκαιο, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης κατελήξε σημειώνοντας πως "η Ευρώπη επεσήμανε στην Τουρκία ότι είναι η δική της συμπεριφορά που θα κρίνει το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων".

Προφανώς, ο Πρωθυπουργός αφήνει να εννοηθεί πως η Τουρκία δεν δείχνει να έχει πάρει το μήνυμα και ήδη με τις κινήσεις αυτές "απειλεί" να βάλει εμπόδια στο διάολο.

Σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση o κ. Μητσοτάκης παρατήρησε ακόμα πως «κάποιες άστοχες επιλογές εντείνουν τις εσωτερικές ανισότητες, άλλοι δισταγμοί τραυματίζουν την εθνική αυτοπεποίθηση και ορισμένες αδράνειες αποθρασύνουν αυτόκλητους τρίτους που σπεύδουν να δράσουν σε περιοχές όπου η Ευρώπη έχει στρατηγικά συμφέροντα».

Ελλάδα και Κύπρος περιμένουν ασφαλώς εντονότερη αντίδραση από τη μεριά της ΕΕ, που καταδίκασε μεν τη συγκεκριμένη ενέργεια, αλλά σχετικά... χλιαρά. Για το θέμα τοποθετήθηκε υπέρ της Κύπρου και η Ρωσία.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:21 - 07 Οκτ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.