ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δένδιας-Τσαβούσογλου «άναψαν πράσινο» στις διερευνητικές Ελλάδας-Τουρκίας

11:55 - 08 Οκτ 2020 | Πολιτική
Δένδιας-Τσαβούσογλου «άναψαν πράσινο» στις διερευνητικές Ελλάδας-Τουρκίας
Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκαν στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας στο περιθώριο του Globsec Forum και ουσιαστικά κήρυξαν την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση 20 λεπτών με τον Τούρκο ομόλογό του και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τα ελληνοτουρκικά και το πλάνο για διάλογο. Όπως φαίνεται από τη φωτογραφία, πάντως, ήταν μία "πρόχειρη" συνάντηση.

tsav dendias main bratislava

Οι επικεφαλής της ελληνικής και της τουρκικής διπλωματίας συμφώνησαν, πάντως, να δοθεί ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές, κάτι που αναμένεται να γίνει άμεσα.

Ο Έλληνας υπουργός δεν παρέλειψε ωστόσο να εκφράσει την αντίδραση της Ελλάδας για τα Βαρώσια.

Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πως αν δεν υπήρχαν τα Βαρώσια είναι πιθανόν η ημερομηνία να ανακοινωνόταν ακόμη και σήμερα από τους δύο υπουργούς.

Στην Μπρατισλάβα, πάντως, αναμένεται πρόοδος των συζητήσεων Ελλάδας-Τουρκίας, με τη συμβολή και του Γερμανού ΥΠΕΞ, Χάιο Μάας.

Η Γερμανία, άλλωστε έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στα ελληνοτουρκικά και ο κ. Μάας αναμένεται, με εντολή της Άνγκελα Μέρκελ, να προσπαθήσει να "τρέξει" τις εξελίξεις.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω βέβαια, δεν βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση το προκλητικό άνοιγμα των Βαρωσίων στην Αμμόχωστο από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Ασφαλώς και η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να στηρίξει την κυβέρνηση της Κύπρου που αντιδρά έντονα. Το θέμα, φυσικά, αν δεν υπάρξει οπισθοχώρηση από τους Τούρκους, εκτός από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα τεθεί και στα ευρωπαϊκά όργανα και φυσικά στη νέα Σύνοδο Κορυφής που ακολουθεί στις 15 και 16 Οκτωβρίου.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

 
Τελευταία τροποποίηση στις 13:31 - 08 Οκτ 2020

Πολυμέσα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.