ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πέτσας για καταγγελίες Κοντονή: Να δώσει απαντήσεις ο κ. Τσίπρας

15:31 - 08 Οκτ 2020 | Πολιτική
Πέτσας για καταγγελίες Κοντονή: Να δώσει απαντήσεις ο κ. Τσίπρας
Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, καλεί να απαντήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας για τις αποκαλύψεις του Σταύρου Κοντονή σχετικά με τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα, που ευνοούν τη Χρυσή Αυγή στο δικαστήριο.

«Σήμερα που αναμένονται οι ποινές για τους ενόχους της Χρυσής Αυγής, αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την Δημοκρατία και την πολιτική ιστορία της χώρας, να απαντήσει ο κ. Τσίπρας σε όσα κατήγγειλε ο κ. Κοντονής. Αναμένουμε να δώσει εξηγήσεις άμεσα. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η μυωπική και μικροπολιτική συμπεριφορά που επί χρόνια πρόσφερε μανδύα πολιτικής και ηθικής νομιμοποίησης σε ένα μόρφωμα ντροπή για τη Δημοκρατία, δεν θα βρει ποτέ ξανά μιμητές σε δημοκρατικά κόμματα», σημείωσε ο κ. Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα «όλη αυτή την ανίερη σύμπλευση, ήρθε σήμερα να επιβεβαιώσει με ανατριχιαστικό τρόπο ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κ. Κοντονής. Που φαίνεται να είχε προειδοποιήσει το κόμμα του και τον κ. Τσίπρα ότι με τις αλλαγές που προωθούνταν τότε στον Ποινικό Κώδικα στον ορισμό της εγκληματικής οργάνωσης -και με δεδομένη τη βασική αρχή ότι ισχύει πάντοτε ο ευνοϊκότερος νόμος, ακόμη και αναδρομικά- τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής θα έπεφταν στα μαλακά, τουλάχιστον για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης».

Συνεχίζοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι «αυτό επέφερε μία σημαντική μείωση στο ελάχιστο όριο ποινής αναφορικά με το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Έτσι, από ποινή κάθειρξης 10 έως 20 έτη που προβλεπόταν μέχρι τότε, από 1η Ιουλίου 2019 ο ''διευθυντής'' εγκληματικής οργάνωσης τιμωρείται με ποινή κάθειρξης τουλάχιστον πέντε χρόνων.

«Επί της ουσίας, ο καταδικασθείς για διεύθυνση αντιμετωπίζει πλέον την ίδια ποινή με εκείνη του απλού μέλους μίας εγκληματικής οργάνωσης. Επίσης, σημαντική τροποποίηση στον Ποινικό Κώδικα που επήλθε επί ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε την κατάργηση της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων», τόνισε ο κ. Πέτσας. 

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε σήμερα την αποχώρησή του από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και τα καθοδηγητικά όργανα της συμμαχίας. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι διαφωνούσε με αρκετά σημεία στον νέο Ποινικό Κώδικα, «ο οποίος κατά 70% είναι μια θετική μεταρρύθμιση». 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.