ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δίκη Χρυσής Αυγής: Κανένα ελαφρυντικό στην ηγετική ομάδα-Ακολουθούν οι ποινές

10:35 - 12 Οκτ 2020 | Πολιτική
Δίκη Χρυσής Αυγής: Κανένα ελαφρυντικό στην ηγετική ομάδα-Ακολουθούν οι ποινές
Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνωρίζει το Εφετείου στα καταδικασθέντα στελέχη της Χρυσής Αυγής για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος και ακόμα έξι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, καταδικάζονται συνεπώς χωρίς ελαφρυντικά. Πλέον, απομένει να ανακοινωθούν και οι ακριβείς ποινές που θα τους επιβληθούν.

Εκτός του Νίκου Μιχαλολιάκου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης έχουν καταδικαστεί ακόμα οι Παππάς, Λαγός, Κασιδιάρης, Παναγιώταρος, Ματθαιόπουλος και Γερμενής.

Για την ηγετική ομάδα που κρίθηκε ένοχη για εγκληματική οργάνωση προβλέπεται κάθειρξη από 5 έως 15 έτη, ενώ για τα μέλη από 5 έως 10 .

Ο Γιώργος Ρουπακιάς ο οποίος κρίθηκε ένοχος για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, χωρίς ελαφρυντικό, είναι αντιμέτωπος με ισόβια κάθειρξη.

Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι στην δολοφονία Φύσσα αλλά και εκείνοι που καταδικάστηκαν για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων είναι αντιμέτωποι με ποινές που φθάνουν, χωρίς ελαφρυντικό, τα 10 έτη.

Ελαφρυντικά αναγνωριστήκαν μόνο σε όσους είχαν μικρή συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, καθώς και στους πρώην βουλευτές της ΧΑ Μπούκουρα, Αλεξόπουλο (καλή συμπεριφορά μετά την πράξη) Αρβανίτη (ελαφρυντικό σύννομου βίου) και Μίχο (ειλικρινής μεταμέλεια).

Μετά την ανακοίνωση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά, ο Γιάννης Λαγός, που ήταν παρών στην αίθουσα του Εφετείου, ζήτησε τον λόγο και κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης όλων των μελών του δικαστηρίου.

Επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει προκαταλάψη των δικαστών και ότι έχουν δεχθεί πιέσεις και παρεμβάσεις ακόμα και από τον πρωθυποιυργό της χώρας. Υποστήριξε, δε, ότι παραβιάστηκε το τεκμήριο αθώοτητας των κατηγορουμένων και επισήμανε ότι δεν υπάρχουν υπόνοιες, αλλά συγκεκριμένα στοιχεία. Το δικαστήριο διέκοψε μετά το αίτημα Λαγού. 

Τι ακολουθεί μετά την απόφαση για τα ελαφρυντικά

Μετά την απόφαση για τα ελαφρυντικά το δικαστήριο αναμένεται να προχωρήσει στην επόμενη φάση της διαδικασίας. Αυτή αφορά στις ποινές που θα επιβληθούν στους 57 συνολικά κατηγορουμένους (από τους 68 αρχικά) που κρίθηκαν ένοχοι. Ωστόσο, όλη αυτή η διαδικασία δεν απλή, ούτε σύντομη και το πιθανότερο είναι να χρειαστούν και άλλες συνεδριάσεις μέχρι να ολοκληρωθεί.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:45 - 12 Οκτ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.