ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε γραμμή διεκδίκησης... χώρου στην ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

17:18 - 12 Οκτ 2020 | Πολιτική
Σε γραμμή διεκδίκησης... χώρου στην ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
Στη γραμμή της διεκδίκησης... χώρου στην ανατολική Μεσόγειο εντάσσει η Τουρκία την επιστροφή του Ορούτς Ρέις στην περιοχή κοντά στο Καστελόριζο.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά τις ενστάσεις της Ελλάδας σημειώνει πως η Αθήνα «δεν έχει το δικαίωμα να αντιτίθεται στις ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας, οι οποίες γίνονται 15 χιλιόμετρα ανοιχτά των ακτών της ενδοχώρας, στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ της γειτονικής χώρας, οι έρευνες του Ορούτς Ρέις θα γίνουν «εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

«Είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να εναντιώνεται στην Τουρκία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο και επιχειρεί 15 χιλιόμετρα από την τουρκική ενδοχώρα», ανέφερε η Άγκυρα και χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς της Αθήνας ως «αβάσιμους και μακριά από το Διεθνές Δίκαιο».

Μητσοτάκης σε Μισέλ: «Σοβαρή κλιμάκωση» από την Τουρκία

Για "σοβαρή κλιμάκωση" από τη μεριά της Τουρκίας έκανε πάντως λόγο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην επικοινωνία που είχε το μεσημέρι της Δευτέρας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
 
Η Ελλάδα μάλιστα ζητά το θέμα της Τουρκίας και της ανατολικής Μεσογείου γενικότερα να επανέλθει άμεσα προς συζήτηση στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή (15-16/10). Η Ελλάδα θεωρεί ότι η Τουρκία έχει ήδη αποδεχθεί αναξιόπιστη και ανάξια της εμπιστοσύνης που της έδειξε η Ευρώπη.

«Θα ήταν ασύνετο να αρχίσει η Τουρκία έρευνες ξανά σε αμφισβητούμενη περιοχή», δήλωσε αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος τη Δευτέρα, στον απόηχο της νέας έκδοσης τουρκικής NAVTEX για το Ορούτς Ρέις, σύμφωνα με το Reuters.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Τελευταία τροποποίηση στις 17:20 - 12 Οκτ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.