ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελληνοτουρκικά: «Αμήχανη» Γερμανία, ξεκάθαρη Αμερική και στο... βάθος Σύνοδος

06:58 - 14 Οκτ 2020 | Πολιτική
Ελληνοτουρκικά: «Αμήχανη» Γερμανία, ξεκάθαρη Αμερική και στο... βάθος Σύνοδος
Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας στην Ελλάδα την Τρίτη φανέρωσε την αμηχανία του Βερολίνου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Αντίθετα, οι ΗΠΑ πήραν πιο ξεκάθαρη θέση δημιουργώντας μια ελπίδα στην Ελλάδα, που πάντως, ενόψει της νέας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ γνωρίζει πως δύσκολα θα δει να επιβάλλονται κυρώσεις στην Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, επισκέφθηκε Αθήνα και Λευκωσία την Τρίτη, θέλοντας έτσι να εκφράσει την αλληλεγγύη στις ελληνικές θέσεις, έναντι των τουρκικών προκλήσεων. Οι κινήσεις Ερντογάν "άδειασαν" τη γερμανική πλευρά, που στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής είχε επιμείνει πως δεν θεωρεί σωστό να υπάρξουν κυρώσεις στην Τουρκία, αφού μοιάζει να έχει συμμορφωθεί και να επιδιώκει το διάλογο.

Λίγα 24ωρα αργότερα, ωστόσο, ο Ερντογάν αποφάσισε να επαναφέρει το Ορούτς Ρέις κοντά στο Καστελόριζο και να ασκήσει εκ νέου μία επιθετική διπλωματία, όπως έκανε και το περασμένο καλοκαίρι, εκθέτοντας ουσιαστικά την Άνγκελα Μέρκελ, που του έδωσε την ευκαιρία για μία ουσιαστική επικοινωνία με την Ελλάδα για επίλυση των όποιων διαφορών.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, ωστόσο, μοιάζει αποφασισμένος να πάρει το ρίσκο να δυσαρεστήσει ακόμη και τη Γερμανία, με τον Γερμανό ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας να δηλώνει κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα πως δεν περίμενε μια τέτοια εξέλιξη. Παρά τη δυσαρέσκεια που εκφράζεται από τη Γερμανία, ωστόσο, δεν υπάρχει (ακόμα τουλάχιστον) ρητορική για κυρώσεις προς την Τουρκία.

Εμμέσως πριν σαφώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε πως η ΕΕ πρέπει τώρα να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία, αφού η τελευταία δεν τηρεί τα προαπαιτούμενα της Συνόδου Κορυφής. Ο Χάικο Μάας, ωστόσο, απάντησε πως "καταλαβαίνω τον εκνευρισμό σας" και τίποτα περισσότερο.

Στο παρασκήνιο είναι βέβαιο ασφαλώς πως υπάρχουν σε εξέλιξη διαβουλεύσεις, ώστε να καθοριστεί η περαιτέρω στάση, τόσο της Γερμανίας, όσο και της Ελλάδας και κατ' επέκταση της ΕΕ.

Αν πάντως, πρέπει να ρισκάρουμε μια πρόβλεψη το ενδεχόμενο κυρώσεων στη Σύνοδο της Πέμπτης και της Παρασκευής είναι εξαιρετικά αμφίβολο.

"Παρηγοριά" για την Ελλάδα μπορούν να είναι βέβαια οι δηλώσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς το State Department τάχθηκε κατηγορηματικά υπέρ Ελλάδας και Κύπρου και ζήτησε από την Τουρκία να βάλει τέλος στις προκλήσεις, τόσο στην ανατολική Μεσόγειο, όσο και στα Βαρώσια.

Η Τουρκία απάντησε ρίχνοντας την ευθύνη στην Ελλάδα, ανοίγοντας έτσι και την ατζέντα ενός ενδεχόμενου διαλόγου, με ζητήματα αποστατικοποίησης των νησιών.

Το ελληνοτουρκικό πόκερ στην ανατολική Μεσόγειο αναζωπυρώνεται, λοιπόν, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται επί ποδός, γιατί δυστυχώς υπάρχει και αυτό το σκέλος...

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.