ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απορρίφθηκε το αίτημα για άρση ασυλίας του Γιάνη Βαρουφάκη

15:21 - 14 Οκτ 2020 | Πολιτική
Απορρίφθηκε το αίτημα για άρση ασυλίας του Γιάνη Βαρουφάκη
Απορρίφθηκε η αίτηση άρσης ασυλίας του γραμματέα του ΜέΡΑ 25 Γιάνη Βαρουφάκη. Στην ψηφοφορία πήραν μέρος 293 βουλευτές.

Κατά της άρσης ασυλίας ψήφισαν 282 βουλευτές, ενώ υπέρ της άρσης ασυλίας ψήφισαν 11 βουλευτές. Η δικογραφία που είχε διαβιβαστεί στη Βουλή ήταν για το αδίκημα της απείθειας και για παραβίαση των περιοριστικών μέτρων την περίοδο της καραντίνας.

Κατά πλειοψηφία απορρίφθηκε και η αίτηση άρσης ασυλίας του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Αχμέτ Ιλχάν. Στην ψηφοφορία πήραν μέρος 295 βουλευτές.

Κατά της άρσης ασυλίας τάχθηκαν 286 βουλευτές. Υπέρ της άρσης ασυλίας ψήφισαν 9 βουλευτές. Η αίτηση άρσης ασυλίας που απορρίφθηκε ήταν για συκοφαντική δυσφήμιση.

Η δήλωση Βαρουφάκη

Την απόρριψη της δικογραφίας η οποία τον αφορά, ως συνταγματικά, ηθικά και πολιτικά απαράδεκτη, ζήτησε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας νωρίτερα στην Ολομέλεια για το περιστατικό της μετακίνησής του, από και προς την Αίγινα, τον περασμένο Απρίλιο, την περίοδο δηλαδή της καραντίνας.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης επικαλέστηκε το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης βουλευτών για την άσκηση των καθηκόντων τους. «Μπορεί τυπικά να ψηφίζουμε υπέρ ή κατά της αίτησης άρσης ασυλίας μου. Το ζητούμενο όμως σήμερα είναι το αυτονόητο και απερίφραστο δικαίωμα μετακίνησης βουλευτών για την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και τόνισε ότι η δικογραφία, επί της οποίας καλείται να αποφασίσει σήμερα η Ολομέλεια, «ισοδυναμεί με αμφισβήτηση αυτής της αδιαμφισβήτητης ελευθερίας του βουλευτή».

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι με τη δικογραφία αμφισβητείται το συνταγματικό, ηθικό και πολιτικό δικαίωμα του βουλευτή, πλήττεται ο κοινοβουλευτισμός και επισήμανε ότι «το Σύνταγμα εξασφαλίζει στους βουλευτές το δικαίωμα της άσκησης των καθηκόντων τους με τρόπο που να μην περιορίζεται από την εκτελεστική εξουσία και προφανώς από τα Σώματα Ασφαλείας».

Προσέθεσε δε ότι η κυβέρνηση στην υπουργική απόφαση της 22 Μαρτίου με τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό, ανέφερε ρητά ότι ο περιορισμός δεν καταλαμβάνει μέλη της κυβέρνησης, υπουργούς, βουλευτές κ.λπ., για εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.